Tri potrage

HGSS iz Zadra cijeli dan spašavao ljude. Od planinarke izgubljene na Velebitu do turista s malim djetetom

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto HGSS

Ilustracija / Foto HGSS

Planinarila je sama. Vremenski uvjeti su se pogoršali, a i orijentacija joj nije bila dobra te je završila na nepristupačnom dijelu Bobičkog kukaZadarska gorska služba spašavanja imala je, nakon dužeg perioda bez intervencija, a što je, kažu, neobično za ovaj period godine i broj posjetitelja u Zadarskoj županiji, pune ruke posla s akcijama u samo jednom danu.


Prva je bila jučer, odmah u jutarnjim satima. Stigao je poziv na dežurni mobitel HGSS Zadar od planinarke koja se izgubila na Velebitu. Planinarila je sama. Vremenski uvjeti su se pogoršali, a i orijentacija joj nije bila dobra te je završila na nepristupačnom dijelu Bobičkog kuka. Dva spašavatelja, jedan iz HGSS Zadar, a drugi iz HGSS Zagreb krenuli su joj u susret. Dežurna spašavateljica uspjela joj je objasniti kako da pošalje svoju točnu lokaciju što je uvelike olakšalo pronalazak unesrećene i njen transport natrag do vozila HGSS-a.


Druga akcija odvijala se na otoku Pagu. Dvoje stranih državljana zalutalo je na nepristupačni dio sjeverne obale otoka odakle dalje nisu znali kako natrag. Informirana je lučka kapetanija i Centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci, ali oni zbog bure nisu mogli izaći na more.
Također je informirana i Javna vatrogasna postrojba Pag čiji djelatnici su se odmah uputili na teren kao najbliži unesrećenima. Nakon što je vatrogascima poslana točna lokacija i fotografija mjesta gdje se unesrećeni nalaze, vatrogasci su ih brzo pronašli i vratili na sigurno.


Treća akcija bila je sinoć, kasno navečer, na brdu Vitrenik iznad Starigrada. Strani par sa malim djetetom zatražio je pomoć pri silasku sa brda. Dva zadarska spašavatelja koji su tada bila u Starigradu odmah su izašla na teren i ubrzo ih vratili na sigurno.