Suđenje Aleksandru Cupaću

Godinama nakon pogibije dvojice pješaka u naletu Audija u centru Rijeke javio se novi svjedok: “I sad sam se uznemirio”

Šarlota Brnčić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

To je bio šok za mene. Poslije toga nisam došao k sebi tjedan dana. I sad sam se ponovno uznemirio, objašnjavao je razlog zbog kojeg se tek godinama kasnije pojavio kao svjedokSaslušanjem novih svjedoka jutros je u riječkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje Aleksandru Cupaću, 41-godišnjem Riječaninu optuženom da je prije šest i pol godina u strogom centru Rijeke skrivio tešku prometnu nesreću u kojoj su kao pješaci poginuli Dario Krbavac (50) iz Opatije i Marko Bunoza (48) iz Rijeke.


Bivši djelatnik »Čistoće« koji se u trenutku tragedije nalazio u kamionu nadomak mjesta nesreće kazao je na sudu kako ostaje pri prethodno danom iskazu, a koji mu je potom pročitan te su mu postavljena dodatna pitanja.


– Znam sve što sam rekao. Samo se ne želim sjećati te noći. Ne mogu detaljno reći koliko je Audi bio udaljen od mog kamiona. Ja se s ove vremenske distance ne mogu očitovati kad je Audi prošao pored mene i udario te ljude koje je svijetlo na semaforu bilo upaljeno za vozila.
Kamion se nakon prolaska Audija malo zaljuljao. Vozio je puno više od gabarita dozvoljenih za grad. To je moj dojam, no ne mogu se preciznije izjasniti o brzini. Nisam vidio niti obraćao pažnju na broj osoba u tom Audiju, izjavio je 37-godišnjak.Svjedočio je potom 50-godišnji Riječanin koji je, prema onome što je iskazivao, bio u neposrednoj blizini mjesta nesreće, odnosno stajao nadomak semafora gledano od strane mora.


– Stao sam na semaforu jer je bilo upaljeno crveno svijetlo za prelazak pješaka. Sjećam se da su gotovo u potpunosti zebru prešle dvije žene i mladić. Iza njih su išla dvojica muškaraca. Sve se odigralo u par sekundi. Jako brzo. Nisam vidio sam udes, niti obraćao pažnju gdje su tijela odbačena.


Sto posto sam siguran da su ti pješaci prelazili na znak crvenog. Kao što sam siguran da su te dvije žene i dečko bili ispred muškaraca. Mislim da je u autu bilo dvoje ljudi. Tako mi se čini, ali nisam siguran.


Nisam odmah išao na policiju niti kontaktirao nekog drugog jer je to za mene bio stres. To je bio šok za mene. Poslije toga nisam došao k sebi tjedan dana. I sad sam se ponovno uznemirio, objašnjavao je razlog zbog kojeg se tek godinama kasnije pojavio kao svjedok.»Došao sam svjedočiti da vam pomognem koliko mogu« ustvrdio je na kraju iskaza.


U nastavku su ispitane dvije svjedokinje koje su svojim izjavama razjasnile kako se uopće došlo do saznanja da je prethodno saslušani 50-godišnjak bio te kobne večeri na mjestu nesreće.


Obje su izjavile kako im se pridružio u jednom riječkom kafiću gdje su čekale Cupaća i njegovu suprugu. Kad se s Cupaćem načela tema o sudskom postupku vezano za nesreću, 50-godišnjak im je kazao kako je tome svjedočio, kao i da se nalazio na tom pješačkom i čekao da se upali zeleno svijetlo na semaforu.


Suđenje se nastavlja 4. lipnja za kada će biti pozvan svjedok koji se do sada nije odazvao i koji se nalazi u Njemačkoj. Također će biti pozvani i vještaci različitih struka kako bi razjasnili još niz pojedinosti slučaja.