Kriminalna skupina

Glasnogovornica karlovačke policije uhićena s bandom koja je izrađivala lažne dokumente za mafiju

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell

Foto PixsellGlasnogovornica karlovačke policije, Senka Staroveški danas je uhićena među skupinom koja se bavila izradom lažnih dokumenata za mafiju, doznaje Jutarnji list. Prema dostupnim informacijama, za to je uglavnom korišten identitet ljudi koji su tijekom Domovinskog rata izbjegli iz Hrvatske u Srbiju. 


Njihovi su podaci, naime, još uvijek dostupni hrvatskim vlastima, pa zahtjevi za izdavanje osobnih dokumenata na njihovo ime ne izgledaju posebno neobično. U lanac krivotvorenja bilo je uključeno i nekoliko sadašnjih i bivših policijskih službenika.


Djelovali su kao posrednici između bande koju je vodio Nusret Seferović i službenika MUP-a, zaduženih za izdavanje osobnih dokumenata.
Nusret Seferović (49) pod sumnjom je bio glavni šef grupe koja je nabavljala i izrađivala originalne putovnice za pripadnike srbijanskog Zemunskog klana, te pripadnike crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana.


Seferović, koji je predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske, je osoba koja se nije prvi put našla u vijestima iz ‘crne kronike’. Naime, u dvorište njegove kuće je prije tri godine tijekom noći bačena bomba.


“Nismo primali nikakve prijetnje i ne znam je li ovo napad na romsku zajednicu ili na mene. Nikome nismo dužni i nismo se nikome zamjerili, a zasad ovo je sve samo vandalski čin”, rekao je tada Nusret Seferović.


Podsjetimo, policija je u srijedu u jutarnjim satima počela akciju uhićenja pripadnika dvije kriminalnih organizacija koje su, prema neslužbenim informacijama, pribavljali informacije i izrađivali dokumente za mafijaške skupine s područja Srbije i Grne Gore.


Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je jutros započela realizacija kriminalističkog istraživanja i da među uhićenima ima zaposlenika MUP-a. Akcija se, kako se doznaje, provodi na području cijele Hrvatske, posebno u Zagrebu i Karlovcu.


Prema prvim neslužbenim informacijama uhićeni su za kriminalce iz Srbije i Crne Gore pribavljali informacije i izrađivali dokumente poput osobnih iskaznica, putnih isprava i vozačkih dozvola.


Na meti policije je tridesetak osoba, od kojih je većina uhićena tijekom jutra. U kriminalističkom istraživanju slijede pretrege domova, službenih prostorija i vozila kojima se osumnjičeni koriste.


Mediji navode da su pripadnici ove grupe iz Hrvatske nabavljali i izrađivali putovnice za pripadnike srbijanskog Zemunskog klana te pripadnike crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana.


Jutarnji list navodi da je riječ je o grupacijama s kojima se povezuje više desetaka mafijaških likvidacija na nekoliko kontinenata.


Dodaju da su osumnjičeni pripadnici MUP-a iz policijskoga informativnoga sustava navodno odavali podatke o identitetima hrvatskih građana koji bi bili pogodno da se na njihovo ime izrađuju lažni hrvatski dokumenti.