HDZ-ovka

Gabrijeli Žalac mjesec dana pritvora u Remetincu, zajedno s ostalim optuženima u aferi Softver

Vanja Vesić, Portal Novi list

HDZ-ovka Gabrijela Žalac u policijskom vozilu / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

HDZ-ovka Gabrijela Žalac u policijskom vozilu / Foto Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša HDZ-ova ministrica i aktualna članica predsjedništva HDZ-a će u pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedokeGabrijela Žalac večeras odlazi u Remetinec! Sudac istrage Krešimir Devčić usvojio je i prijedlog Ureda europskog tužitelja da se bivšu HDZ-ovu ministricu i aktualnu članicu predsjedništva HDZ-ća pritvori zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.


Na Županijskom sudu u Zagrebu završeno je ročište na kojem su ispitani bivša ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt, osumnjičeni u aferi Softver.


Istom odlukom u zatvor u Remetincu odlaze i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i splitski poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac.
Nakon što je četvero osumnjičenih provelo noć u policijskom pritvoru, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) objavio je pokretanje istrage s prijedlogom za istražni zatvor za bivšu ministricu Žalac, ravnatelja SAFU-a i HDZ-ovca Petrica te poduzetnike Jukića i Šimunca.


Četvorku se sumnjiči da su oštetili EU i Republiku Hrvatsku za 1,8 milijuna eura preko preplaćenog i namještenog javnog natječaja za izradu softvera za Ministarstvo fondova EU-a kojim su ministrica i ravnatelj Agencije financijski pogodovali dvojici poduzetnika, odnosno Šimunčevoj i Jukićevoj firmi Micro projektu i Ampelosu, 2017. i 2018. godine.


Realna vrijednost


EPPO je priopćio da se četvero osumnjičenih tereti za kaznena djela trgovine utjecajem i zloupotrebe položaja i ovlasti. Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) podnio je kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac (42), Petrica (40), Šimunca (52) i Jukića (37) zbog sumnje da su sklopili štetan ugovor kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti softvera u iznosu od 13,4 milijuna kuna (bez PDV-a) u odnosu na dva milijuna, kolika mu je realna vrijednost.


Time su izvršili kaznena djela na štetu financijskih interesa RH i Europske unije, uzimajući u obzir da se 85 posto sredstava financiralo iz fondova EU-a.


– Na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji provedenih u suradnji s Europskim uredom za borbu protiv prevara (OLAF), PNUSKOK-om te Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, EPPO je sada službeno pokrenuo istragu, potvrdili su iz EPPO-a.


Mladena Šimunca sumnjiči se za poticanje na zloupotrebu položaja i ovlasti, a Marka Jukića za pomaganje u nedjelu, s time da je kaznena prijava podnesena i protiv dviju tvrtki poduzetnika kao pravnih osoba upetljanih u prljav posao.


EPPO je objavio kako sumnjiči Žalac da je u dvostrukoj ulozi, kao ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, osiguravala povlašteni položaj za Šimunca i Jukića te za tvrtke povezane s njima tijekom 2017. i 2018. godine, u procesu javne nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem.


Bivša ministrica bila je odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u Ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a, ističe EPPO u rekonstrukciji inkriminacija.


Ublaženi komentari


Žalac se tereti da je povlašteni položaj Jukiću i Šimuncu osigurala prilagođavanjem Planova nabave Ministarstva za 2017. i 2018. u korist njihovih tvrtki povećanjem planirane procijenjene vrijednosti nabave informatičkog sustava, mijenjanjem vrste i načina nabave te »naštimavanjem« tehničkih specifikacija.


Programska rješenja za potrebe Ministarstva zapravo su prilagodili informatičkom programu koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganju. Žalac je tijekom 2017. donijela odluku o pregovaračkom postupku bez prethodne objave javnog poziva za nabavu softvera u iznosu od 9,8 milijuna kuna, a na podnošenje ponude pozvane su tvrtke povezane sa Šimuncem.


Kako bi osigurala da sumnjivi pregovarački postupak opstane autoritetom ministrice i šefice Upravnog vijeća SAFU-a, od ravnatelja Agencije Petrica zatražila je da ne osporava postupak, iako je on bio nadležan za kontrolu nabave financirane novcima EU-a.


– S obzirom da je to od njega tražila predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a i ministrica koja Vladi predlaže njegovo imenovanje i razrješenje, ravnatelj je pristao te je od stručnih službi SAFU-a zatražio da u primjedbama maksimalno ublaže komentare na dokumentaciju o nabavi i ne navedu izrijekom kako nema temelja za provođenje pregovaračkog postupka bez prethodne objave poziva za nadmetanje zbog evidentne povrede Zakona o javnoj nabavi, objavili su iz EPPO-a


Novce podijelili


No, u listopadu 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave takav postupak nabave poništila je upravo zbog povrede spomenutog zakona. Unatoč tome, ističe EPPO, Žalac i Petric tijekom 2018. nastavili su poduzimati sve kako bi ugovor bio dodijeljen Šimunčevim tvrtkama.


Tako je i iduće godine pokrenut prividno uredan postupak javne nabave, ali po uvećanoj cijeni od gotovo 13 milijuna kuna bez PDV-a. Šimunac je, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da u ime svoje firme Ampelos podnese ponudu Ministarstvu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a i to za isti softver koji je ponuđen lani.


Šimunac i Jukić ispali su prikriveni partneri dok je softver, prema preciznijoj računici EPPO-a, realno vrijedio tek dva milijuna kuna. Ukupno 16.238.750,00 kuna s uračunatim PDV-om ili 2,16 milijuna eura uplaćeno je na račun Jukićeve firme, a novac su dvojica poduzetnika međusobno podijelila.