Evo kako prepoznati prevarante koji zvone na vrata i tvrde da su iz Civilne zaštiteViše policijskih uprava upozorilo je u petak da su zaprimili dojave o sumnjivim osobama koje dolaze građanima na vrata pa se u aktualnim okolnostima zaštite od koronavirusa predstavljaju kao djelatnici civilne zaštite, a povjerenje građana koriste kako bi ih pokrali.


 


U policiji ističu kako su prevaranti muške i ženske osobe koji nose zaštitne maske i plava odijela, a lažno se predstavljajući prikupljaju podatke o osobama na pojedinim adresama.
 


Nakon što ih građani puste u stan ili kuću, iskorištavaju njihovo povjerenje i dovode ih u zabludu, ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana kako bi im ukrali predmete veće vrijednosti.


 


Iz policije pozivaju građane da u slučaju nenajavljenih posjeta ne otvaraju vrata dok ne provjere tko je posjetitelj i što želi.


 


“Vjerodostojnost posjetitelja treba provjeriti bez otvaranja vrata kroz ‘špijunku’ ili korištenjem sigurnosnog lanca. Nikome ne treba davati ničije osobne podatke jer je njihovo prikupljanje protuzakonito”, ističu u policiji.


 


Ako je nepozvana osoba uporna u nakani ulaženja u stan ili kuću, dodaju, o tome žurno treba obavijestiti policiju na broj 192 ili susjede.


 


Policija apelira na građane da pomognu svojim starijim susjedima koji su najčešće mete takvih prijevara na kućnom pragu.


 


Informacija o pojavi ovog modusa prijevare proslijeđena je operativnom sastavu, odnosno svim policijskim službenicima na terenu.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.