Čuvajte se lopova

DŽEPARI U RIJEČKIM AUTOBUSIMA Dvoje građana ostalo bez novčanika tijekom vožnje

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Oštećeno je dvoje hrvatskih državljana za više od 5 000 kuna.  Kako biste izbjegli krađu u novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji! Ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN...Policija je u ponedjeljak zaprimila dvije prijave građana o otuđenju novčanika. Oštećeno je dvoje hrvatskih državljana za više od 5 000 kuna. Nepoznati počinitelj iskoristio je trenutak nepažnje te otuđio njihove novčanike s dokumentima i novcem za vrijeme vožnje autobusom na području centra Rijeke, priopćila je PU primorsko-goranska.


Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, policija upozorava građane  da pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da se postane žrtvom džepne krađe.


Džepne krađe se najčešće događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi, kao što su sredstva javnog prijevoza, ugostiteljski objekti, trgovački centri, čekaonice, zdravstvene ustanove, tržnice, razna javna okupljana I druga mjesta gdje se događaju gužve.


Počinitelji  mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi. Nekoliko korisnih savjeta kojima možete izbjeći džepnu krađu:

–       u  novčaniku držite onoliko novaca koliko ste planirali potrošiti u kupnji!


–       ukoliko kupnju obavljate karticom, potrudite se zapamtiti PIN,


–       ne nosite sve vrijednosti u novčaniku – odvojite dokumente od novca i stavite ih   izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata.


–       u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni npr. putovnicu i sl.


–       ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama


–       nikad ne ostavljate torbicu u ili na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez nje ili onoga što je u njoj


–       torbicu uvijek držite čvrsto zatvorenu, ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga


–       novčanik nikako ne nosite u stražnjem džepu jer je tako laka meta kradljivcima


–       ukoliko novčanik držite u ruksaku, ruksak svakako za vrijeme kupovine držite sprijeda kako bi imali nad njim nadzor