"Padaju" krijumčari

Dvojica državljana Šri Lanke s migrantima uhvaćeni na autocesti u blizini Matulja, a Gruzijac kod Vrbovskog

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Osumnjičenici su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzornikuPolicijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalistička istraživanja nad trojicom stranih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.


Riječ je o dvojici državljana Šri Lanke, starosti 39 i 45 godina, koji su jučer oko 4.30 sati zatečeni na autocesti u blizini Matulja te 22-godišnjem gruzijskom državljaninu zatečenom na autocesti Rijeka-Zagreb kod Vrbovskog.


Dvojac kod Matulja je u kombiju, talijanskih nacionalnih oznaka, prevozio šest stranih državljana te su, radi ostvarenja protupravne materijalne koristi, s njima dogovorili kako će ih prevesti do druge države Europske unije. Tako su im omogućili protuzakonito kretanje, odnosno boravak na području Republike Hrvatske.
Strani državljani su tijekom postupanja izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu u RH.


Gruzijca su zaustavili policijski službenici prilikom pojačanog postupanja u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja ljudi, u popodnevnim satima na području Vrbovskog na autocesti Rijeka-Zagreb u automobilu, poljskih nacionalnih oznaka, u kojem se nalazilo deset stranih državljana.


Za ove je strane državljane utvrđeno da su u statusu tražitelja međunarodne zaštite te su upućeni da se vrate u prihvatilište koje su samovoljno napustili.


Po završetku kriminalističkih istraživanja, osumnjičenici su uz kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu predani pritvorskom nadzorniku.