Krim istraživanje

Dvoje Hrvata i Ruskinja osumnjičeni za gospodarski kriminal “težak” više od 20 milijuna kuna

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Prodavali imovinu društava - nekretnine, a novac primali na ruke u gotovini.Djelatnici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe koje se sumnjiče za kaznena djela protiv gospodarstva; zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaje poreza ili carine, kojima je pričinjena sveukupna materijalna šteta od preko dvadeset milijuna kuna.


Tako se 44-godišnji hrvatski državljanin, 33-godišnja hrvatska državljanka te 30-godišnja državljanka Rusije sumnjiče da su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba dva trgovačka društva sa sjedištem na području Zadarske županije od srpnja 2019. do kraja studenog 2020.godine, u nakani da se znatno nepripadno okoriste na štetu svojih društava te da izbjegnu plaćanje dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, prodali imovinu društva, a radi se nekretninama.


Sumnja se da su nekretnine prodali fizičkim osobama, od kojih su u gotovini na ruke primili novac, a koji nisu položili na žiro račun društava, već su ga nepripadno zadržali za sebe. Također, nisu nadležnoj ispostavi porezne uprave na opisanu kupoprodaju nekretnina podnijeli prijave poreza na dodanu vrijednost, u kojoj su bili dužni iskazati i temeljem toga platiti porez na dodanu vrijednost.
Sumnja se kako je na taj način 44-godišnji vlasnik društva prodajom 14 raznih nekretnina koje su činile imovinu društva, sebi pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 10.300.000 kuna, dok je državni proračun oštetio za iznos od skoro 2.700.000 kuna, a 33-godišnja vlasnica/odgovorna osoba istog trgovačkog društva, prodajom jedne nekretnine sebi pribavila protupravnu imovinsku korist od preko 1.800.000 kuna, dok je državni proračun oštetila za iznos od preko 370.000 kuna.


Nadalje, sumnja se kako je 30-godišnja strana državljanka kao vlasnica drugog trgovačkog društva prodajom pet nekretnina u sastavu društva, sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu od preko 4.000.000 kuna, dok je državni proračun oštetila za iznos od preko 1.000.000 kuna.


Nakon provedenog istraživanja, protiv njih slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.