Akcija PUPG

Dvije osobe koristile znak pristupačnosti umrlih osoba. Tri automobila vozači parkirali na pruzi

Šarlota Brnčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 106 prekršaja.Na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske tijekom 1. i 2. prosinca provedena je preventivno-represivna akcija nadzora parkiranja na mjestima označenim za osobe s invaliditetom te uporabe znaka pristupačnosti.


Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 106 prekršaja. Najveći broj prekršaja, njih 33, zabilježen je kod vozača koji su koristili parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom protivno propisima.


Što se tiče zlouporaba znaka pristupačnosti, evidentirano je 16 prekršaja vozača, a u dva slučaja osobe su koristile tuđi znak umrlih osoba.
Od ostalih prekršaja parkiranja, policijski službenici su zatekli četiri vozila parkirana na autobusnim stajalištima i tri na željezničkoj pruzi.


Šest vozila bilo je parkirano na pješačkim prijelazima koja su time onemogućavala prolaz invalidnih osoba s kolicima, kao i pješaka.


Pored navedenih, evidentirana su i još 44 različita prometna prekršaja, a svi počinitelji prekršaja sankcionirani su prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Iz policije ističu kako su česte  zlouporabe znaka pristupačnosti te osobe koje ga posjeduju ustupaju ga na korištenje drugim osobama (članovima obitelji i dr.).
Prema članku 2. Pravilnika o znaku pristupačnosti pravo na znak pristupačnosti ima osoba s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osoba koja ima oštećenje donjih ekstremiteta 60 ili više posto. Međutim, znak pristupačnosti vrijedi samo kad vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili ako se ta osoba nalazi u vozilu, a pravo na znak pristupačnosti posjeduje i vozilo udruge osoba s invaliditetom. Napominju da pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti isključivo može koristiti osoba s invaliditetom.


Članak 40. stavak 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisuje novčanu kaznu u iznosu od 700 kuna ukoliko fizička osoba svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje ili ukoliko ga koristi osoba koja nije osoba s invaliditetom.


Policijska uprava primorsko-goranska već desetak godina provodi ovu vrstu aktivnosti i suradnje s ciljem podizanja svijesti javnosti o poštivanju invalidnih osoba i njihovih prava. Stoga, i ovom prilikom ponovo apeliraju na vozače da svoja vozila ne parkiraju na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom te da ne koriste tuđi znak pristupačnosti, dok osobama na čije ime je izdan znak pristupačnosti savjetujemo da isti ne daju drugima da se njime neovlašteno koriste.


Građani koji uoče vozila parkirana na mjestima za invalide, a da na to nemaju pravo ili sumnjaju u nepropisnu uporabu znaka pristupačnosti, pozivaju da to dojave policiji putem aplikacije E-policija, kako bi policijski službenici u realnom vremenu mogli postupiti po dojavi te na taj način osobama s invaliditetom omogućiti nesmetano i sigurnije sudjelovanje u prometu.