Filip Zavadlav

Državno odvjetništvo otkrilo motiv trostrukog ubojstva u Splitu, iznijeli sve detalje napada

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, Pixsell

Foto Facebook, Pixsell

U cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, na protupravan je način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva, navode u Državnom odvjetništvuDržavno odvjetništvo u priopćenjuje opisalo za što se sve tereti trostruki splitski ubojica Filip Zavadlav, a detaljno su iznijeli sve informacije o ovom slučaju, iznoseći niz novih detalje. Filipu Zavadlavu (25) danas je određen istražni zatvor. Sumnjiči ga se za trostruko teško ubojstvo i opće opasnu radnju, a istražni zatvor određen mu je zbog straha da bi na slobodi mogao ponoviti nedjelo, kao i zbog posebno teških okolnosti počinjenja ovih kaznenih djela.


Brani ga Branko Šerić


Budući da je Zavadlav zbog teškog psihičkog stanja u koje je zapao bio nesposoban dati izjavu, pozvana je sudska psihijatrica. Ona je ocijenila da Zavadlav nije raspravno sposoban, te je upućen na psihijatriju u zagrebačku bolnicu za osobe lišene slobode. 


U međuvremenu je objavljeno da će Zavadlava braniti utjecajni odvjetnik Branko Šerić. Njega su angažirali članovi Facebook grupe Pravda za Filipa, u kojoj su okupljeni brojni građani koji su Filipu Zavadlavu odlučili pružiti podršku. 
“Točno je da ću ga zastupati. Upravo traje ispitivanje kod suca istrage nakon čega će najvjerojatnije biti poslan u Svetošimunsku bolnicu u Zagrebu. Tamo ću ga odmah posjetiti”, potvrdio je Šerić za Index.


Osveta ljudima iz narkomanskog miljea


Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u priopćenju je iznijelo ono što vide kao motiv trostrukog ubojstva u Splitu, a riječ je o osveti ljudima iz narkomanskog miljea.


“Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak 11. siječnja 2020. na području Županije splitsko–dalmatinske; prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno; na protupravan način nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva”, navodi ŽDO Split.


U nastavku su opisali sam tijek događaja.


“Osnovano se sumnja da je okrivljeni 25-godišnjak oko 15,35 sati naoružan navedenom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili vozač (1995.) koji je upravljao navedenim motociklom i suvozač (1982.), u namjeri da ih liši života, prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca.


Na mjestu događaja je od zadobivenih ustrijelnih i prostrijelnih rana preminuo vozač (1995.) dok je suvozač (1982.) zadobio teške tjelesne ozljede od kojih je, pored pružene žurne liječničke pomoći, preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.


Bio je svjestan što čini


Okrivljeni 25-godišnjak se nakon toga udaljio u smjeru obližnje ulice u kojoj je na motociklu marke Suzuki zatekao muškarca (1995.) te je, u namjeri da i njega liši života, prema njemu ispalio više hitaca, uslijed čega je on preminuo od zadobivenih tjelesnih ozljeda na mjestu događaja”, pišu.


Drže da je Zavadlav cijelo vrijeme bio svjestan što čini.


“Prilikom ispaljivanja velikog broja hitaca okrivljenik je, osnovano se sumnja, bio svjestan da time dovodi u opasnost život, tijelo i imovinu većeg broja ljudi i vozila koja su se tuda kretala, što se i dogodilo jer je uslijed toga došlo do oštećenja osobnog automobila marke Hyundai Matrix kojim je u tom trenutku upravljao vozač s kojim je u vozilu bilo i dvoje putnika. U opisanom događaju došlo je i do više oštećenja dvorišnih drvenih ulaznih vrata probojem vanjske stjenke vrata kuće.


Okrivljeni 25-godišnjak se potom udaljio u nepoznatom smjeru i u provedenoj akciji njegova pronalaženja, on je pronađen i lišen slobode oko 18,20 sati”, navode u ŽDO Split.


Zašto je upućen na psihijatriju


Naveli su i zašto su zatražili istražni zatvor te razloge zbog kojih je okrivljenik upućen na psihijatrijski tretman u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu.


“Prije početka ispitivanja okrivljenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, stalna sudska vještakinja psihijatrica navela je mišljenje kako zbog sadašnjeg psihičkog stanja okrivljenik nije u mogućnosti dati izjavu, ni pratiti tijek rasprave niti sudjelovati u predlaganju dokaza i savjetovati se sa svojim braniteljem. Vještakinja je mišljenja kako okrivljenik nije raspravno sposoban i kako ga je potrebno uputiti na psihijatrijski tretman u bolnicu za osobe lišene slobode.


Županijsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog osobito teških okolnosti pod kojima su počinjena predmetna kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku)”, priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu.