Međunarodna suradnja

Državljani Italije i Brazila u teretnom vozilu španjolskih oznaka prevozili 1096 sadnica indijske konoplje za makedonsko tržište

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pretragom su također izuzeti kemijski i organski pripravci kao i uređaji koji se koriste u nedozvoljenom uzgoju marihuane.Izlaznoj graničnoj kontroli na MCGP Karasovići pristupilo je teretno vozilo, španjolskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 44-godišnji državljanin Italije, a s kojim se kao suputnik nalazio 32-godišnji državljanin Brazila.


Pregledom vozila utvrđeno je da se u istom nalazi 1096 sadnica indijske konoplje, za koju su carinskim službenicima predali popratnu dokumentaciju koja im se učinila sumnjiva.


Zbog sumnje u moguće kazneno djelo, u daljnje postupanje se uključio Odjel kriminaliteta droga Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske te je u suradnji sa Općinskim državnim odvjetništvom Dubrovnik, po nalogu suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku, izvršena pretraga vozila.
Tijekom pretrage je izuzeto 1096 sadnica, za koje su počinitelji prilagali dokumentaciju da se radi o industrijskoj konoplji, međutim preliminarnim vještačenjem je utvrđeno da se radi o stabljikama biljke Cannabis Sative koje su u sebi sadržavale znatno više od dozvoljenih 0,3 % Tetrahidrokanabinola.


Pretragom su također izuzeti kemijski i organski pripravci kao i uređaji koji se koriste u nedozvoljenom uzgoju marihuane. Utvrđeno je da su biljke bile namijenjene makedonskom tržištu.


Nakon kriminalističkog istraživanja dvojica stranih državljana predani su pritvorskom nadzorniku nakon čega im je sudac istrage odredio istražni zatvor dok je ODO-u Dubrovnik protiv istih podnesena kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela “Neovlaštena proizvodnja i promet drogama”.