Izbo djevojku

DORH objavio detalje ubojstva u Malom Lošinju, osumnjičeni Branko Rafajac iznio svoju obranu

Portal Novilist.hr

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osumnjičeni je od ranije poznat policiji po nizu kaznenih djela. Evidentiran je zbog obiteljskog nasilja, posjedovanje droge i remećenje javnog reda i mira. Godine 2018. bio je na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici RabDržavno odvjetništvo objavilo je nove detalje ubojstva 16-godišnje djevojke u Malom Lošinju, za koje je osumnjičen 41-godišnji Branko Rafajac. On je danas ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci, gdje je iznio svoju obranu.


“U Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave primorsko-goranske, ispitan uhićeni hrvatski državljanin (1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točke 2. Kaznenog zakona. (15. 2. 2020.)


Osnovano se sumnja da je 41-godišnji okrivljenik 14. veljače 2020. oko 6,25 sati u Malom Lošinju oštrim predmetom zadao 16-godišnjoj djevojci ubodnu ranu u lijevu gornju stranu prsišta uslijed koje je ona preminula na mjestu događaja.
Radi se o kaznenom djelu koje s obzirom na dob djeteta, sukladno Zakonu o sudovima za mladež spada u kaznenopravnu zaštitu djeteta, pa se, temeljem članka 115. stavka 7., u svezi članka 60. stavka 2. i 3. Zakona o sudovima za mladež, bez odobrenja nadležnog tijela ne može objaviti sadržaj i tijek postupka niti odluka donesena u predmetu.


Sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, opasnosti od utjecaja na svjedoke te zbog neometanog odvijanja postupka jer se radi o kaznenom djelu za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja djela osobito teške (članak 123. stavak 1. točka 2., 3. i 4. ZKP-a)”, priopćili su iz DORH-a.


Od ranije poznat policiji


Odvjetnik Goran Crnković zbog pijeteta slučaja ne želi davati izjave niti ikakve dalje informacije. Osumnjičeni je od ranije poznat policiji po nizu kaznenih djela. Evidentiran je zbog obiteljskog nasilja, posjedovanje droge i remećenje javnog reda i mira. Godine 2018. bio je na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici Rab.


Užas iz najcrnje noćne more pogodio je jučer ujutro nesretnu obitelj iz Malog Lošinja, kojima je mahniti susjed pred očima nožem ubio 16-godišnju kćer.Tragedija kakva se nije smjela dogoditi odvila se oko 6 sati i 20 minuta, dok je dan tek počinjao, a nesretna djevojka spremala se u školu. Za nezapamćeni zločin osumnjičen je mještanin Malog Lošinja Branko Rafajac (41) koji je na otok došao iz Osijeka.


Jadna djevojka pohađala je Srednju školu Ambroza Haračića i jučerašnji dan trebao je biti kao i svaki drugi, no ispalo je da je pala žrtvom ubilačke sile kojoj nije dala ni najmanjeg uzroka ni povoda.


Ubojica je u tiho jutro došao do zgrade u Ulici lošinjskih brodograditelja, na predjelu grada zvanom Škverić. Majka je pila kavu, a nesretna djevojka pripremala se za odlazak u školu. Zločinac je uz povike prvo nožem nasrnuo na majku, a siroto dijete krenulo je zaštititi svoju roditeljicu. Ubojica je potom nožem zadao smrtonosne udarce djevojci koja je klonula na tlo.


Vapaji majke i sestara


Kaos i vapaji majke i sestara uzbunili su i susjede, netko je pozvao Hitnu pomoć koja je odmah došla. Kada je liječnička ekipa stigla, jadna djevojka još je davala znakove života. No bili su to izdisaji. Liječnici nisu ništa mogli učiniti.


Policija je brzo našla ubojicu i uhitila ga, izvješćujući javnost tek šturim riječima. U Malom Lošinju zavladao je šok. No pitanje zašto je zločinac počinio ubojstvo djevojke koju uopće nije poznavao, ostalo je enigma, a pitanje je i hoće li na njega ikada i biti odgovoreno.


Majka ubijene djevojke Loredana Toić Haithun svjedočila je u policiji o najstrašnijim trenucima svog života. Novinarima je rekla da je njena kći zapravo nasumična, slučajna žrtva zločinca koji ovu obitelj uopće nije poznavao.– Uletio je u naše dvorište, bio je mrak. Prvo je napao mene, zatim je moja kći izletjela. Ja sam se pokušala obraniti, ali nisam mogla. Onda je napao nju pa opet mene, rekla je očajna majka, opisujući posljednje trenutke svoje kćeri.


Otac krenuo na posao


I otac ubijene djevojke potvrdio je da njegova obitelj nije poznavala ubojicu.


– Krenuo sam na posao, a supruga i kći ostale su kod kuće. Mi tog čovjeka uopće nismo poznavali. Policija je kod nas, svi smo u šoku, rekao je otac novinarima.


Policija je jučer istraživala detalje ovog gnusnog zločina, iz Rijeke je došla zamjenica državnog odvjetnika Tatjana Čarapić.


Susjedi ubojice koji su ga nešto bolje poznavali, tvrde da je Rafajac bio čudan čovjek. Bavio se podvodnim ribolovom i neko vrijeme je u stanu živio s partnericom koja ga je napustila. Navodno žena više nije mogla trpjeti nasilje te je odlučila pobjeći od Rafajca na sigurno. Nakon njezinog odlaska, Rafajac je izgleda potpuno »pukao«.Poruke ludila


Na svom Facebook profilu pisao je čudne i nepovezane poruke pune nasilja i nekih nelogičnih teorija urote.


– U Mali Lošinj došli smo sa zadatkom prije osam godina, niste nas ni primijetili do prije četiri godine, ili bar pojmili kao nekakvu smetnju kriminalnoj hobotnici koju smo raskrinkali, a ovo sam vam poručio tada, kao što vam poručujem uz moje kolege i sada. Odraditi fijuke sa teškim posljedicama i očuvati mir unatoč grozomornim akcijama stranih upada na naš teritorij, e to je suština i vještina koja se dobija jebenom obukom i još jebenijom osobnom odlukom, da sudjelujete u takvim akcijama, napisao je Branko Rafajac prije četiri dana.


Da je bar netko ozbiljan pročitao ovu poruku i smjestio zločinca u primjerenu ustanovu. Jadno dijete bilo bi živo.