Višemjesečno istraživanje

Razbijena dobro uhodana skupina koja je duže vrijeme dilala amfetamine i marihuanu

Šarlota Brnčić

Šestorici osumnjičenih određen istražni zatvor te su predani u požeški zatvor.Djelatnici Službe kriminalističke policije PU brodsko-posavske, dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad šest osoba u dobi od 35, 40, 41, 46, 53 i 60, a na okolnosti kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.


Naime, policija sumnjiči 53-godišnjaka da je od početka lipnja do početka listopada, u više navrata kupovao veće količine droge amfetamin (speed) od 46-godišnjaka i 60-godišnjaka sa područja Zagreba. Potom je na adresi svoga prebivališta, kupljenu drogu miješao sa punilima povećavajući joj masu, vagao, pakirao u paketiće i neovlašteno prodavao, te je tako najmanje 11 puta marihuanu i amfetamin prodao osobama za razne novčane iznose, a 41-godišnjaku je najmanje u dva navrata prodao 46,28 grama amfetamina.


Nadalje je utvrđeno da je 41-godišnjak, od početka lipnja do 25. studenoga, u više navrata kupovao veće količine droge amfetamin od 53-godišnjaka, te od nepoznate osobe marihuanu, koju je potom na adresi svog prebivališta, vagao pakirao u paketiće, te je tako najmanje 33 puta kupljenu drogu prodavao osobama u raznim količinama i za razne novčane iznose.
Također je utvrđeno, da su 46-godišnjak i 60-godišnjak, na području Zagreba, u dva navrata, za iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna, prodali 53-godišnjaku 1007,15 grama amfetamina. Policijski službenici Službe kriminalističke policije, su tako 29. kolovoza, oduzeli od 53-godišnjaka, 503,05 amfetamina, a 1. listopada 504,1 gram amfetamina.


Temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu i Zagrebu, 25. i 26. studenoga, pretraženi su domovi i automobili koje koriste osumnjičeni. Pronađeno je i oduzeto 11 grama marihuane od 41-godišnjaka, te predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.


Kriminalističkim istraživanjem je također utvrđeno da su 35-godišnjak i 40-godišnjak, od početka lipnja do 24. studenoga ove godine, nabavljali veće količine marihuane i amfetamina, a koje su potom, vagali, pakirali i dalje neovlašteno prodavali.


Policija sumnjiči 35-godišnjaka da je u najmanje 39 navrata prodao marihuanu i amfetamin u raznim količinama i za razne novčane iznose, dok je 40-godišnjak marihuanu prodao u najmanje 34 navrata.


Temeljem naloga Županijskog suda, prilikom pretrage prostorija i automobila koje koristi 35-godišljak, pronađeno je i oduzeto 77 grama marihuane, 246 grama amfetamina (speed), 71 grama bijele praškaste tvari nepoznatog sastava, te drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenog djela. Pretragom doma i prostorija koje koristi 40-goldišnjak pronađeno je i oduzeto 10 grama marihuane i drugi predmeti koji se dovode u vezu s kaznenim djelom.


Protiv osoba koje su nabavljale drogu od osumnjičenika, podnijeto je 16 optužnih prijedloga zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.


Policijski službenici su šestoricu osumnjičenih uz kaznene prijave predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, kojima je potom sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor, te su predani u zatvor u Požegi.