kazneno prijavljeni

Direktorica i šefica računovodstva pune tri godine na račun tvrtke plaćale privatne troškove. Utajile su i porez

Šarlota Brnčić

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnijeto posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvuPod sumnjom u kaznena djela „Zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju“ i „Utaja poreza ili carine“ zagrebačka policija provela je krim-obradu nad 70-godišnjakinjom, te nad 62-godišnjakinjom zbog sumnje da je počinila ista djela pomaganjem.


Sumnja se da je 70-godišnjakinja kao odgovorna osoba-direktorica i suvlasnica trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, od 2016. do 2018. godine uz pomoć šefice računovodstva i jedne od tri suvlasnice trgovačkog društva karticama trgovačkog društva plaćale raznu robu i usluge tj. svoje privatne troškove.


Također, takve troškove Porezna uprava tijekom nadzora nije priznala kao porezno priznate troškove pa je zbog neobračunavanja i neplaćanja poreza na dohodak od kapitala, netočnog utvrđenja porezne osnovice te neplaćanja poreza na dobit te neosnovanog korištenja odbitka predporeza.
Tako su obračunate novoutvrđene obveze trgovačkom društvu u iznosu većem od 200.000 kuna, a za koliko je oštećen Državni proračun, dok je šteta prema trećoj suvlasnici društva točno neutvrđena, ali je veća od 60.000 kuna.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenih je podnijeto posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.