Gospodarski kriminal

Direktor i prokurist TD-a osumnjičeni za pogodovanje vjerovnika i zlouporabu povjerenja – šteta veća od 8 miljuna kuna

Šarlota Brnčić

Ilustracija Foto: Vedran Karuza

Ilustracija Foto: Vedran Karuza

Između ostalog, omogućili neosnovanu isplatu na račune više fizičkih osoba.Služba kriminalističke policije PU virovitičko-podravske, dovršila je krim istraživanje, a postupajući temeljem zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru i navoda kaznene prijave porezne uprave, područnog ureda Osijek, protiv odgovornih osoba Trgovačkog društva sa šireg područja Virovitice.


Utvrđeno je postojanje osnove sumnje da su 41-godišnjak, kao direktor i 26-godišnjak, kao prokurist i stvarni nositelj poslovanja Trgovačkog društva, u vremenu od 31. siječnja 2018. godine do 05. studenoga 2019. godine, počinili kaznena djela pogodovanje vjerovnika i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.


I to na način da su sklapanjem cesija i prodajom svojih potraživanja u uvjetima blokade računa, omogućili usmjeravanje novčanih sredstava u dva Trgovačka društva, čime su onemogućili naplatu obveza Trgovačkog društva, prema državnom proračunu Republike Hrvatske i općini Lukač u iznosu od 4.115.000 kn.
Nadalje je utvrđeno kako su 41-godišnjak i 26-godišnjak od primljenih uplata na račun Trgovačkog društva, omogućili neosnovanu isplatu na račune više fizičkih osoba u ukupnom iznosu od 4.170.000 kn, a sve na štetu Trgovačkog društva.


Ukupna materijalna šteta iznosi 8.285.000 kuna, a posebno izvješće biti će proslijeđeno Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.