Razotkriven pokušaj prijevare

Dao podatke umrle osobe kako ne bi odgovarao za prometni prekršaj, pa na kraju ‘zaradio’ kaznenu prijavu

Šarlota Brnčić

Foto Marijan Susenj/PIXSELL

Foto Marijan Susenj/PIXSELL

Zlonamjerno je koristio osobne podatke umrle osobe te tako svjesno dao lažni iskaz kako bi izbjegao odgovornost i sankciju prekršajnog postupkaZagrebačka policija provela je kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjakom zbog sumnje u kaznena djela »Davanje lažnog iskaza« i » Nedozvoljene uporabe osobnih podataka«.


Naime, policijski su službenici uređajem za mjerenje kretanja vozila utvrdili da je automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, početkom kolovoza 2020. godine oko 14.15 sati u Zaprešiću u Ulici bana Josipa Jelačića kod kućnog broja 102, počinjen prometni prekršaj prekoračenja dopuštene brzine. Slijedom toga proslijeđena je obavijest i izvješće o počinjenom prekršaju zajedno s prikazom slike uređaja za mjerenje brzine, vlasniku automobila s time da se po primitku obavijesti, kroz dostavljen obrazac s podacima o vozaču izjasni je li on ili netko drugi upravljao vozilom i počinio prekršaj.


U prosincu 2020. godine policijski službenici su zaprimili traženi obrazac u kojem stoje upisani podaci umrle osobe kao osobe koja je upravljala autom u vrijeme počinjenja prekršaja.
Provedenim krim istraživanjem potvrđena je sumnja kako je osumnjičeni po primitku obavijesti o prometnom prekršaju, a koju je vlastoručno primio i potpisao, početkom prosinca 2020. godine, elektroničkom poštom proslijedio obrazac u koji je upisao osobne podatke muške osobe kao osobe koja je upravljala vozilom u vrijeme počinjenja prekršaja.


Zlonamjerno je koristio osobne podatke umrle osobe te tako svjesno dao lažni iskaz kako bi izbjegao odgovornost i sankciju prekršajnog postupka znajući da ta osoba nije upravljala u vrijeme počinjenja prekršaja. Policijski službenici iz Zaprešića posumnjali su istinitost prijavljenog te provjerom podataka potvrdili da se radi o lažnom iskazu.


Po dovršenom kriminalističkom istraživanju kaznena prijava je podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu.