Afera Ina

Damir Škugor, osumnjičen za golemu pljačku Ine, pušten iz istražnog zatvora

Portal Novi list, Hina

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Uz bivšeg Ininog direktora, na slobodu su istovremeno pušteni nekadašnji Škugorov suradnik Stjepan Leko i poduzetnik Vlado MandićBivši direktor Ine Damir Škugor, osumnjičen za pljačku Ine veće od jedne milijarde kuna, pušten je u srijedu predvečer iz istražnog zatvora u Remetincu nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke.


Uz bivšeg Ininog direktora, na slobodu su istovremeno pušteni nekadašnji Škugorov suradnik Stjepan Leko i poduzetnik Vlado Mandić kojima je pritvor također bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Sva trojica osumnjičenika po izlasku iz remetinečkog pritvora nisu željeli davati izjave medijima.


Uskok proširio istragu za dodatnu štetu Ini
Uskok je istražujući nezakonitosti u prodaji plina proširio sredinom listopada istragu nad Damirom Škugorom, njegovim zamjenikom Stjepanom Lekom, poduzetnikom Goranom Husićem i direktorom tvrtke EVN Croatia Plin Vladom Mandićem za dodatnu štetu Ini od 3,5 milijuna kuna.


Leko i Mandić su uhićeni u drugom kraku plinske afere zbog koje su ranije uhićeni Damir Škugor, njegov otac Dane Škugor, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić te bivša direktorica Plinare istočne Slavonije (PIS) Marija Ratkić.


Ranije uhićena petorka se sumnjiči da je oštetila Inu za više od milijardu kuna kupujući plin od Ine po 19,5 eura, a potom ga prodajući po čak 210 eura.


Uskok i policija su, na navodeći identitete, izvijestili kako u nastavku istrage sumnjiče Škugora da je prilikom prodaje plina kupcu po povlaštenoj cijeni, a u trenutku kada je došlo do značajnog poskupljenja plina, dogovorio s Lekom, Husićem i Ratkić antidatirane upite za ponudama i antidatirane ponude za kupnju plina po iznimno niskim cijenama.


Na taj su način prikazali da je dogovor postignut u prosincu 2020., iako je stvarno postignut neposredno prije prve isporuke plina u srpnju 2021., dok je ugovor s Mandićevm tvrtkom postignut u studenom 2021. godine. Time je, ističu policija i Uskok, utvrđena sumnja da je Leko zlouporabio povjerenje u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja


Istražitelji sumnjaju da je Husić, nakon dogovora sa Škugorom, ishodio ranije za svoju tvrtku OMS Upravljanje dozvolu za trgovanje plinom. Potom su Leko, otac i sin Škugor, Šurjak i Ratkić sačinili antidatirane upite i uvjete, iako je stvarno takav dogovor postignut u trenutku kada su cijene na tržištu plina toliko porasle da su jamčile značajnu zaradu.


Na taj način je Leko, naglasila je policija, povrijedio zakonsku dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa i pribavio sebi i drugima protupravnu imovinsku korist, a prouzročio štetu onome o čijim je imovinskim interesima bio dužan brinuti.


Policija i tužiteljstvo sumnjaju da su Damir Škugor i Leko kontinuirano pogodovali Mandićevoj tvrtki EVN Croatia Plin od kolovoza 2021. na način da su antidatirali komercijalne uvjete kada su cijene plina na referentnoj plinskoj burzi bile niže od cijena na dan stvarnog sačinjavanja ponuda.


Dodaju da je Mandić stavljao antidatirane prihvate ponuda da bi potom, zajedno sa Škugorom i njegovim zamjenikom Lekom, potpisivali ugovore o prodaji plina, a u što je bio, sumnja se, uključen i Husić.


Uskok i policija precizirali su da su Škugor i Leko pripremili i potpisali ugovor o prodaji Ininog plina za razdoblje od listopada 2022. do rujna 2024. s tvrtkom Vlade Mandića koji je na zahtjev Škugora taj ugovor i potpisao te, sukladno Škugorovoj uputi, s Husićem dogovorio prijenos ugovorene količine plina njegovoj tvrtki.


Time su navodno prouzročili štetu veću od 450.000 eura (3,5 milijuna kuna) i ujedno stvorili uvjete da izvršenjem ugovora u razdoblju od 2022. do 2024. nastane daljnja višemilijunska šteta za Inu.


Husić osumnjičen i za pranje novca


Uskok i policija ističu da Husića sumnjiče i za pranje novca kako bi zametnuo trag nezakonitom porijeklu novca stečenog plinskim malverzacijama. Preciziraju da je od srpnja 2021. do travnja ove godine u Zagrebu i Novoj Gradišci na račun svoje tvrtke primao novac od trgovine plinom, kumulirao dobit i dalje ulagao nezakonito stečen novac.


Husić je, sumnjaju tužiteljstvo i policija, prebacivao novac s računa svoje tvrtke OMS Upravljanje na račun svoje druge tvrtke, a koji je potom koristio za legalne poslove i kupnju nekretnina.


Istražitelji sumnjaju da je Husić na ime pozajmica svojoj tvrtki iz Nove Gradiške prenio najmanje 6,8 milijuna kuna te da je u ime iste tvrtke uložio pola milijuna kuna za kupnju nekretnine na novogradiškom području. Uz to, Husić se sumnjiči da je s računa novogradiške tvrtke isplatio 6,5 milijuna kuna na ime povrata pozajmica u korist računa na njegovo ime.


Husić se, također, sumnjiči da je s računa OMS Upravljanja prenio najmanje 14 milijuna kuna na ime pozajmica i plaćanja ponuda u korist svoje novogradiške tvrtke. I taj je novac, sumnjaju istražitelji, oprao, dok je kasnije na račun OMS Upravljanja vratio više od 350.000 kuna.