Županijski sud u Rijeci

Kristijanu Daki šest godina zatvora za poticanje na teško ubojstvo. Oslobođen za nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari

Šarlota Brnčić

NL arhiva

NL arhiva

Što se tiče druge točke optužnice, nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, donijeta je oslobađajuća presuda. Po sili zakona produljuje mu se i istražni zatvor u kojem se nalaziKristijan Daka, 40-godišnjak iz Bregi (Matulji), danas je popodne u riječkom Županijskom sudu proglašen krivim za poticanje na teško ubojstvo i nepravomoćno osuđen na 6 godina zatvora. Što se tiče druge točke optužnice, nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, donijeta je oslobađajuća presuda. Po sili zakona produljuje mu se i istražni zatvor u kojem se nalazi.


 


Daka nije mogao doći na izricanje presude jer se trenutno nalazi u izolaciji. Naime, kako neslužbeno saznajemo, u riječkom zatvoru radi u kuhinji, a kako je netko od osoba sa kojima je bio u kontaktu pozitivan na koronavirus, poduzete su mjere predostrožnosti.
 


Predsjednik sudskog vijeća sudac Domagoj Vučkov u obrazloženju presude naveo je kako je sud iskaze svjedoka smatrao vjerodostojnim, kao i nalaz i mišljenje vještaka.


 


– Sud ne nalazi niti jedan razlog zbog kojeg bi pouzdanik neistinito iskazivao. Pouzdanikove tvrdnje terete okrivljenika. Sudu je prihvatljivo da se pouzdanik zbog proteka vremena nekih događaja slabije sjeća. Sadržaj izvješća pouzdanika u velikom se dijelu poklapaju sa transkriptima tajno snimanih razgovora. Iz snimki se zaključuje o kriminalnim namjerama okrivljenika. Jasno je da je okrivljenik pouzdaniku pokazao gdje u Hrvatskoj živi žrtva. Okrivljenik je tražio plaćenog ubojicu kako bi se žrtvi osvetio za događaj iz 2007. godine, no ubojstvo nije pokušano pa je iz tog razloga mogla biti izrečena blaža zatvorska kazna, obrazložio je sudac Vučkov.


 


Kazneno djelo je, dakle, izvršeno u vidu poticanja, ali nije bilo pokušaja ubojstva. Prilikom izricanja presude u obzir je kao otegotna okolnost bila uzeta upornost okrivljenika, a kao olakotna okolnost činjenica da je do sada neosuđivan te da je otac djeteta za koje se brine.


Glede druge točke optužnice, nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, Daka je oslobođen optužbi.


 


– U situaciji kada su eksplozivna sredstva uništena objektivno nije moguće odlučivati o njihovoj ispravnosti. Ne može se utvrditi originalnost eksplozivnih sredstava i njihova ispravnost, obrazložio je predsjednik vijeća odluku suda.


 


Daka, po zanimanju konobar, optužnicom se teretio da je delikte počinio u razdoblju od ožujka do svibnja 2018. godine, sve s ciljem da se osveti čovjeku za kojeg je smatrao da ga je vrlo teško ozlijedio u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. godine. Nadalje, da je od jednog muškarca, ne znajući da je on »pouzdanik« i u dosluhu s istražiteljima te da su u tijeku mjere tajnog praćenja, zatražio da mu dotični pronađe nekoga tko bi uz obećanu nagradu lišio života napadača na njega u slučaju otprije 14 godina.


 


Na navode optužnice se bio izjasnio kako se ne smatra krivim, a to proizlazi i iz njegove obrane koju je iznio prošli tjedan.


 


– Pouzdanik je običan lažov. Siguran sam da radi po nečijem naputku, ali ne znam po čijem. On je za sve ovo očito plaćen. Meni se pakira cijeli slučaj. Pouzdanik ima i drugih prijatelja na ovom području kojima možda ja ne odgovaram. To je moguće i zbog moje nacionalnosti, pa mi možda i zbog toga smještaju. Smatram da pouzdanik na snimljenim razgovorima priča sa trećom osobom o oružju i o poslu u svezi s oružjem. Stalno mi je nudio neke kombinacije. Doslovno mi je nudio kaznena djela. Međutim, ništa nije išlo dalje od razgovora, niti smo išta pokušavali, ustvrdio je u svojoj obrani Daka.