Afera Janaf

Cure Petekovi tajno snimljeni razgovori: ‘Javna nabava je tu samo da držimo ritam…’

P. N.Policijski materijali i tajno snimljeni razgovori otkrivaju sve više detalja o modusu operandi aktera afere Janaf. U jednom od njih može se čuti kako se upravo pritvoreni Krešo Petek hvali time kako dobiva poslove.


“Cijela naša prodaja bazira se na velikom poslu, a od tih velikih poslova 70 posto sam sklopio ja”, prenosi jedan telefonski razgovor iz veljače ove godine Večernji list.


Sugovornik ga potom pita – “sve ove velike?”.
“70 posto ja, isključivo Krešo Petek, 20 posto ti je Miroslav, a 10 posto Odjel javne nabave” – kaže Petek, na što sugovornik kaže “znači, javna nabava je samo ono…”, a ovaj odmah sam dovršava rečenicu – “…samo da držimo ritam”. + Dodaj novu kategoriju


Snimljeno je više tisuća razgovora koje je Petek vodio na sličan način još od rujna 2019. do dana kad je uhićen.


Petek je vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek, a sumnjiči ga se da je u dogovoru s drugim osumnjičenicima namještao javnu nabavu da bi njegova tvrtka dobila poslove s Janafom te gradovima Velikom Goricom, čiji je gradonačelnik Barišić, i Novom Gradiškom, čiji je gradonačelnik Grgić. Prema navodima USKOK-a, da bi ostvario svoje planove, Kovačeviću je ponudio i predao 1,9 milijuna kuna mita, dok je Grgić svoj dio posla trebao obaviti za obećanih 100.000 kuna, piše Večernji list.