Ratni zločin

Civila izveli iz kuće i odveli na obalu rijeke Une te ga usmrtili hicima iz vatrenog oružja

Šarlota Brnčić

Foto MUP

Foto MUP

Riješili su se tijela ubijenog tako što su ga bacili u rijeku.Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, povodom kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, ispitalo 61-godišnjaka koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika.


Ppriopćeno je kako se osnovano sumnja da je 61-godišnjak 15. srpnja 1992. na tada privremeno okupiranom području Republike Hrvatske, u Rosuljama (općina Hrvatska Kostajnica) postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva.


Nadalje, da je kao pripadnik srpskih paravojnih oružanih postrojbi, zajedno s drugim pripadnikom tih postrojbi (taj pripadnik je danas pokojni) došao do kuće civila (1922.) iz koje su ga izveli i odveli na obalu rijeke Une te ga usmrtili hicima iz vatrenog oružja, a potom njegovo tijelo bacili u rijeku.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. S obzirom da je sudac istrage odbio prijedlog, državno odvjetništvo najavilo je da će podnijeti žalbu na to rješenje.