"Etničko motivirani napad"

Četvorica Zagrepčana napadnuta u Pančevu, Ministarstvo vanjskih poslova poslalo Srbiji prosvjednu notu

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Napadači su saslušani u Višem javnom tužiteljstvu u Pančevu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnjeMinistarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je prosvjednu notu Republici Srbiji zbog napada na čettvero hrvatskih državljana u Pančevu prije tri dana.


Navode da je napad do kojeg je došlo u subotu rano ujutro očito “nacionalno i etnički motiviran”. Četvorica Zagrepčana su, kako pišu 24 sata, napadnuta od strane četvorice mladića, a na meti su se našla i dvojica državljana Srbije koji su im priskočili u pomoć.


Napadači su saslušani u Višem javnom tužiteljstvu u Pančevu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Kako se navodi u priopćenju, oni su rukama, nogama i remenima udarali oštećene N. K. i K. R., kao i B. L. (38) iz Pančeva i M. C. (39) iz Niša, dvojicu državljana Republike Srbije, uslijed kojih su oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede u području glave i tijela.
Određen im je pritvor.


“MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran. MVEP očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane dužnosnika Republike Srbije, traži žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja”, stoji u prioćenju Ministarstva.