Tragedija kod Plomina

Cesta od Opatije prema Labinu već je bila smrtonosna za motocikliste. Prije osam godina u strašnoj nesreći poginule četiri osobe

Vladimir Mrvoš

Vozač motocikla riječkih registarskih oznaka u blagom zavoju ispred Plomina udario je u metalnu ogradu ceste i pao u provaliju sa suvozačicom. Oboje su bili mrtvi na mjestu nesrećePLOMIN – Kako se bliži proljeće i toplije vrijeme, povećava se na cestama i broj ljubitelja brze vožnje na dva kotača. Nažalost, takva vožnja ima i tragične posljedice.


U prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju 28. veljače oko 16.10 sati na državnoj cesti D66 (Pula – Rijeka) nedaleko Plomina dvije su osobe smrtno stradale. Nesreća se dogodila kada je 45-godišnji vozač upravljao motociklom MV Agusta riječkih registarskih oznaka iz smjera Vozilića prema Rijeci. U blagom zavoju između mjesta Plomin i Zagorje vozač je zbog neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom te udario u metalnu zaštitnu ogradu. Nakon udara u ogradu, motocikl je sletio u provaliju.


Opasna dionica


Na mjestu događaja intervenirali su labinski vatrogasci koji su izvukli tijela vozača i 37-godišnje suvozačice. Tijela poginulih prevezena su na Odjel patologije pulske bolnice radi obavljanja obdukcije. Za vrijeme trajanja očevida, od 16.30 do 21 sat, dionica ceste Plomin – Plomin Vidikovac bila je zatvorena za sav promet, stoji u izvještaju Policijske uprave istarske.
Nažalost, upravo cesta od Opatije prema Labinu postala je već godinama smrtonosna za mnoge ljubitelje velike brzine na dva kotača kao i zbog neprilagođene vožnje. U stravičnoj nesreći u mjestu Kraj prije osam godina sudjelovalo je sedam motocikala, a poginule su čak četiri osobe. Iako se nije radilo o mladim ljudima, već onima u zrelijoj dobi, ta tragedija brzo se zaboravila, kao i dionica ceste, koja je poznata po tragičnim posljedicama za vozače motocikala. Ta nesreća prije osam godina dogodila se u drugoj polovici travnja, a ova već u veljači, što samo govori da je to velika opomena svima onima koje se odluče za vratolomije na toj, ali i brojnim drugim »atraktivnim lokacijama«, koje ceste pretvaraju u mototrkališta.


Policija upozorava


Policija ponovo upozorava i savjetuje vozače motocikala i mopeda da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da se tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnom kacigom, kao i svom drugom opremom koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnih nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo). Kako bi se smanjila stradavanja vozača motocikala i mopeda, vozače ostalih skupina vozila savjetuje se da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče. Vozače mopeda i motocikala policija ponovo upozorava da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koji su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu te koji su tehnički ispravni.