PGŽ

Čak deset naleta na životinje ovoga tjedna na području otoka Krka, Cresa, Viškova, Triblja, Prezida i Vrbovskog

Šarlota Brnčić

Ilustracija Foto Pexels

Ilustracija Foto Pexels

Na području Viškova dogodio se nalet psa na auto.Ovaj tjedan na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je deset naleta životinja na vozila.


Većinom je riječ o srnećoj i jelenskoj divljači na području otoka Krka, Cresa, Viškova, Triblja, Prezida i Vrbovskog, dok je na području Viškova zabilježen nalet psa na auto.


Ni u jednom od ovih događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 42.500 kuna.
U cilju prevencije, pozivaju se vozači da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima i stanju na cesti, osobito u noćnim i jutarnjim satima, kada je i najveće kretanje životinja posebno u nenaseljenim dijelovima uz prometnice.


Nadalje, iz PU primorsko-goranske napominju da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste).


Protiv takvih vozača bit će pokrenut prekršajni postupak.