Obiteljsko nasilje

Brutalni nasilnik izbo bivšu suprugu, nastavio ubadati dok nož nije pukao. Sud mu povisio kaznu

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Prišao joj je s leđa dok je sjedila i s nožem ubadao u vrat, prsni koš i trbuh. Sve je gledao njihov maloljetni sinVisoki kazneni sud (VKS) povisio je sa sedam na 12 godina zatvorsku kaznu D. M. (58) kojeg je šibenski Županijski sud proglasio krivim za pokušaj ubojstva bivše supruge u studenome 2020. godine u Brodarici kod Šibenika.


Prizivni sud je izvijestio da je D. M. došao u stan bivše supruge koju je u braku učestalo tukao, ponižavao i prijetio joj smrću. Prišao joj je s leđa dok je sjedila i s nožem ubadao u vrat, prsni koš i trbuh te ju je nastavio ubadati sve dok se nije odvojila oštrica noža pri ubodu u vrat i ostala u rani.


Žrtva je, ističe sud, zadobila 14 ubodnih rana koje su osobito teške i po život opasne ozljeda, a život joj je spašen zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji.
VKS smatra da je preblaga kazna koju je izrekao prvostupanjski sud i dodaje da su optuženiku pravilno utvrđene olakotne okolnosti – dosadašnja neosuđivanost, smanjena ubrojivost i činjenica da je otac troje djece od kojih je jedno maloljetno.


Uz to, pravilno je kao otegotna okolnost utvrđeno da nije iskazao niti na bilo koji način pokazao svoje žaljenje i kajanje prema žrtvi.


No, VKS smatra kako je prvostupanjski sud precijenio značaj utvrđenih olakotnih okolnosti i da je veći značaj trebalo dati činjenici da je optuženik pokazao izrazitu upornost, bešćutnost i okrutnost.


”Žrtvi je zadao 12 uboda nožem i time nanio 14 po život opasnih ozljeda. Kazneno djelo je ostalo u pokušaju samo zahvaljujući reakciji maloljetnog sina koji je spriječio optuženika u dovršenju i poduzetoj liječničkoj intervenciji”, priopćio je sud.


VKS naglašava da je prvostupanjski sud propustio kao otegotno cijeniti da je zlostavljanje žrtve trajalo dugi niz godina.


Nadodaje i da je očevidac događaja maloljetni sin na kojeg će ovaj događaj sigurno ostaviti psihičke posljedice te da su posljedice nanesenih ozljeda umanjile kvalitetu života žrtve.