Bizarna isprika

Bolest shrvala optužene u slučaju “Austrograd”. Jedan od njih, mrtav ozbiljan, kaže da ga bole – palčevi

Fiore Vežnaver

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Ročište, obilježeno dvjema praznim stolicama za okrivljenike, počelo je konstatacijom Pilepićevog odvjetnika da nedolazak svog branjenika opravdava bolešću, te prilaže liječničku potvrdu iz kojeg proizlazi da je zatražio pomoć liječnika koji mu je preporučio mirovanje.RIJEKA – Provest će se vještačenje kako bi se utvrdilo da li su dvojica optuženika bila sposobna prisustvovati sudskoj raspravi. Odlučilo je to vijeće riječkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, nakon što se prošli tjedan u sudnici, na zakazani nastavak suđenja, nisu pojavila obojica okrivljenika, umirovljeni riječki poduzetnik Slavko Pilepić (70) i austrijski gospodarstvenik Karl Heinz Preimess (58), optuženi da su kao članovi uprave Austrograda, tvrtke koja je u središtu Rijeke izgradila garaže Stari grad i Zagrad, počinili malverzacije »teške« ukupno oko 22 milijuna kuna.


Sudsko vijeće odlučilo je vještačenjem zatražiti odgovor i na pitanje je li Austrijanac bio sposoban prisustvovati i prošloj sudskoj raspravi prije dva mjeseca, kada je također izostao sa suđenja. Tada je preko odvjetnika izvijestio da je bolestan i dostavio liječničku potvrdu o tome.


Preporučeno mirovanje


Jučerašnje ročište, obilježeno dvjema praznim stolicama za okrivljenike, počelo je konstatacijom Pilepićevog odvjetnika da nedolazak svog branjenika opravdava bolešću, te prilaže liječničku potvrdu iz kojeg proizlazi da je zatražio pomoć liječnika koji mu je preporučio mirovanje.
– Klijent mi je jučer poslao faks da je bolestan, konstatirao je pak odvjetnik izostalog austrijskog gospodarstvenika, koji je također za njega predao liječničku potvrdu. S obzirom da je ona na njemačkom jeziku, u sudnici je odmah angažirana prevoditeljica koja je objasnila da iz dijela liječničkog nalaza proizlazi da Karl Heinz Preimess ima artrozu palčeva. Preporučeno mu je mirovanje od najmanje deset dana.


Pilepićev odvjetnik se jučer nije složio s prijedlogom da se izvanraspravno sasluša svjedokinja koja je jučer došla u sudnicu, a nije se odazvala pozivu za prošlu raspravu na kojoj je pak Pilepić došao. Sljedeća rasprava zakazana je za sredinu lipnja.


Tužiteljstvo tvrdi da je bit slučaja u tome da se više godina ilegalno izvlačio novac koji je završavao kod dvojice optuženika osobno ili u privatnim tvrtkama Pilepića, Karla Heinza Preimessa ili njihovih obitelji. Pilepić se tereti za pet, a Preimess za četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.


Ilegalna korist


Riječko Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su Pilepić i Preimess iz tvrtki Austrograd, Adria Parking i Proprius, u kojima su bili članovi uprave, isisali 15-ak milijuna kuna samo kroz ugovore o kratkoročnim pozajmicama, a dodatne milijune kroz tobožnje konzultantske usluge, fiktivne stručne analize, ugovor o cesiji i, u konačnici, uz pomoć bjanko mjenice na milijun kuna.


U prvotnoj optužnici je kao treći na listi okrivljenih bio austrijski poduzetnik Dierk Hans Grundmann (70), koji je nedavno zbog sličnog slučaja osuđen u Rijeci na pet godina zatvora, ali je protiv njega izdvojen postupak za dodatne optužbe u višemilijunske malverzacije.


U prve tri točke optužnice navode se makinacije od oko 11 milijuna kuna za koja se tereti samo Pilepić. Tužiteljstvo precizira da je u razdoblju od prosinca 1998. do prosinca 2006. godine Slavko Pilepić, kao član uprave Austrograda i tvrtke Adria parking, u niz slučajeva postupao s ciljem da pribavi ilegalnu korist sebi i Preimessu te tvrtkama Austrograd 2002 i Galia nova, firmama u vlasništvu njegovog sina, odnosno supruge.


Krediti bez roka


Sklapao je ugovore o kratkoročnim posudbama, a da u njima nije unosio rokove vraćanja kredita, kamate, ni instrumente osiguranja vraćanja pozajmica, naglašava optužba. Tužiteljstvo smatra da se kazneno djelo nalazi i u činjenici da je u travnju 2001. godine Slavko Pilepić sklopio ugovor o koncesiji kojim Austrograd preuzima obveze podmirenja dugovanja tvrtke Pilepić, čiji je osnivač i član uprave bio sam Slavko Pilepić, u iznosu od oko pola milijuna kuna Gradu Senju, mada Austrograd nije bio u nikakvom poslovnom odnosu ni s tim gradom, ni s tom tvrtkom. Pilepiću se na teret stavlja i da se 2007. godine okoristio za milijun kuna, nakon što je kao član uprave Austrograda sam sebi kao fizičkoj osobi izdao bjanko akceptiranu mjenicu, temeljem koje je podignuo tu milijunsku svotu novca.