Konačno

BOKA STAR Nakon 18 godina stigla presuda za šverc raketnog goriva za Siriju kroz Rijeku

Vladimir Mrvoš

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Ovo maratonsko suđenje koje u ovim vremenima postaje zanimljivo jer se radilo o oružju koje je trebalo završiti u Siriji, pokazuje kako se i Rijeka našla u zamršenim globalnim odnosima uvijek vrućeg Bliskog istokaRIJEKA – Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci kojim je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić, jučer je objavilo presudu crnogorskom brodovlasniku Marku Baliću u slučaju krijumčarenja 208 tona baruta na brodu »Boka Star« 2002. godine.


U tom ponovljenom suđenju crnogorski brodovlasnik koji se nije pojavio na izricanju presude dobio je kaznu od četiri godine zatvora. Kako je do sada u zatvorima proveo oko dvije i pol godine, ostaje mu odsluženje manje od polovice kazne, kada bude dostupan pravosudnim organima Republike Hrvatske. Suđenje koje traje već 18 godina imalo je mnoge obrate i zastare, a neki od članova posade oslobođeni su optužbi, tako da je jedino osuđen vlasnik broda.


Ovo maratonsko suđenje koje u ovim vremenima postaje zanimljivo jer se radilo o oružju koje je trebalo završiti u Siriji, pokazuje kako se i Rijeka našla u zamršenim globalnim odnosima uvijek vrućeg Bliskog istoka, a vojni teret se u Rijeci zapravo našao pukim slučajem.


Lažna deklaracija
Brod »Boka Star« je u listopadu 2002. godine zaplijenjen u riječkoj luci jer se otkrilo da umjesto deklariranog tereta, odnosno aktivnog ugljena i vodnih filtera, prevozi nešto drugo – 208 tona baruta, odnosno goriva za raketne sustave.


Odredišna luka tereta nije bila Rijeka, već Aleksandrija, ali je »Boka Star« u luci Bar uzeo u tegalj brod »Lovćen« te ga je doteglio do sidrišta riječke luke, gdje je otkriven barut na brodu.


Naime, američka obavještajna služba saznala je da se u crnogorskoj vojnoj luci Trašte četiri dana ukrcavao vojni teret u civilni brod »Boka Star«, a odredište mu je bila Sirija. To zapravo i nije bila tajna jer je tako i vojni teret, barut, došao deklariran u Crnu Goru od izvoznika iz Srbije, a bilo je i navedeno i mjesto odredišta tereta.


Kako je američki ratni brod »Nassau« te vojni satelit pratio teret, vlasnik broda Balić promijenio je dokumente o vrsti tereta i luci odredišta, a uzeo je i u tegalj drugi brod kako bi zbunio američku obavještajnu službu, no u tome očito nije uspio.


Lukavi plan


Sumnja se da je lukavi plan bio zbuniti američke obavještajce tako da se teret prekrca u jednoj od luka sjevernog Jadrana na drugi brod i tako dopremi na Bliski istok. Iako je plan od samog početka bio osuđen na neuspjeh jer se od početka znalo o kojem se teretu radi, ni pokušaj s tegljenjem drugog broda ni pokušaj s lažnom deklaracijom tereta nije uspio, pa je barut u vrijednost od milijun dolara zaplijenjen je u Rijeci, a brodovlasnik osuđen.


Brod »Boka Star« izgrađen je pod imenom »Ugor« u Brodosplitovu brodogradilištu specijalnih objekata za tadašnju JRM. Dužine 58,20 metara i širine 11,00 metara s prosječnim gazom od 2,75 metara i nosivosti 850 tona s dva dizelska motora od 3.480 KS mogao je postići brzinu od 16 čvorova i doseg od 1.500 nautičkih milja. Brod je bio ro-ro konfiguracije, opremljen s pramčanim rampama za pomoć u utovaru i istovaranju vozila, te dvije dizalice. Glavna paluba za teret mogla je primiti do šest tenkova.


U ovih dvadesetak godina brod jer promijenio puno vlasnika, a prema zadnjim informacijama nalazi se negdje u Africi.