Tužne slike u Brušanama

STRAŠNI SLUČAJ ZANEMARIVANJA ŽIVOTINJA Boem zaboravio na stado ovaca koje je uginulo od gladi i žeđi

Marin Smolčić

Foto: N. Mraović

Foto: N. Mraović

Posvuda ružne slike uginulih ovaca i janjaca. Zatvorene u štali bez hrane i vode ovce su počele ugibati, bez mlijeka su ostali tek ojanjeni janjčići. Smrad koji se širi tjera suze na oči 


 


BRUŠANE Dulje od tjedan dana traje agonija stada ovaca nadomak Gospića. Vlasnik N. P.(64) živi sam, sklon je boemskom životu i zaboravio je na njih. Čim se iz zaključane štale počeo širiti nepodnošljivi smrad susjedi su obavijestili komunalne službe koje rekoše da u štalu i dvorište ne mogu  ući bez odobrenja vlasnika ili bez pratnje policije. I tako tjedan dana.
Susjedi ne žele stati pred kamere novinara. Kažu kako je u pitanju susjed koji treba na liječenje od alkohola, a ne u zatvor.


Foto N. MRAOVIĆ

Foto N. MRAOVIĆ


-To ovako stoji dulje od tjedan dana i nitko ništa ne poduzima, a lešine ovaca su počele zaudarati, bojimo se zaraze. Nitko ne dolazi, nikoga nije briga. Samo koji metar od lešina ovaca prolazi državna cesta, rekoše nam susjedi. Nekoliko dana smo slušali da ovce bleje zatvorene u štali, da nešto nije u redu. Vlasnik se tada vrzmao oko kuće pa se činilo da je sve u redu, pojašnjavaju nam susjedi.


Posvuda ružne slike uginulih ovaca i janjaca. Zatvorene u štali bez hrane i vode ovce su počele ugibati, bez mlijeka su ostali tek ojanjeni janjčići. Smrad koji se širi tjera suze na oči. U štali se nalazi još nekoliko životinjskih leševa. Susjedi tvrde kako su najpotresnije bile scene malih janjaca koji su pokušali sisati svoje mrtve majke. Uskoro su i  oni uginuli. Od 20-ak ovaca preživjelo ih je tek nekoliko.


Foto N. MRAOVIĆ

Foto N. MRAOVIĆ


Vrijeme je predizborne kampanje pa nitko od gradske vlasti nije niti pokušao riješiti ovaj problem, dok je vlasnik imanja opet negdje izvan svojega doma.


U Štikadi kod Gračaca su vukovi nedavno poklali 87 ovaca. U svakom zlu je i neko dobro jer su  te  ovce uginule za koju minutu. Ovce i janjci u Brušanima ugibali su bez hrane i vode barem tjedan dana!