Vikend u PGŽ-u

BMW-om vozio 136 km/h u tunelu Burlica. U Jušićima zaustavljen rekorder sa 2,52 promila

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Dogodilo se 30 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.I ovog vikenda prometna policija je na području Primorsko-goranske županije pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja prometnih prekršaja i smanjenja broja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.
Ukupno su zabilježena 193 prometna prekršaja: 43 prekršaja prekoračenja brzine, 29 vožnji pod utjecajem alkohola, 15 nekorištenja sigurnosnog pojasa, šest korištenja mobitela u vožnji i devet upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, jedan prekršaj zabrane upravljanja vozilom te još 91 različiti prometni prekršaj.


Najveća brzina od 136 km/h izmjerena je u petak, oko 16.55 sati, na autocesti A7 u tunelu Burlica. Posada policijskog presretača zaustavila je 27-godišnjeg vozača BMW-a, delničkih registracijskih oznaka, koji se kretao iz smjera Hreljina u smjeru Križišća navedenom brzinom unatoč ograničenju brzine na toj dionici od 80 km/h. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 2.000 kuna.


Također, 27/28. studenoga u vremenu od 19 do 1 sat provedena je ciljana akcija usmjerena na nadzor vozača pod utjecajem alkohola. U tom vremenu izmjerena je i najveća koncentracija alkohola od 2,52 promila , odnosno 27. studenog oko 22.35 sati na području Jušića, gdje je policija zaustavila 45-godišnjeg vozača Peugeota, riječkih registracijskih oznaka. Protiv vozača je podnijet optužni prijedlog te predloženo izricanje novčane kazne u iznosu 10.000 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom “B” kategorije na rok od šest mjeseci.
Policija je izdvojila i 59-godišnjeg vozača teretnog vozila, zagrebačkih registracijskih oznaka. Upravljao je vozilom pri utjecaju alkohola od 1,18 promila te je zatečen 29. studenog oko 00.50 sati na autocesti Rijeka-Zagreb kod čvora Vrbovsko. Također je utvrđeno da vozač nije koristio propisana optička pomagala. Zbog prometnog prekršaja protiv vozača je podnijet optužni prijedlog te predloženo izricanje novčane kazne u iznosu 5.000 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom “C+E” kategorije na rok od šest mjeseci.


Od ukupno 29 vozača kojima je izmjerena nedozvoljena koncentracija alkohola, najviše, njih 11 je bilo u dobi između 41. i 50. godine života, zatim sedam u dobi od 18. do 24. godine života, po četiri vozača u dobi od 25. do 30. i 31. do 40. godina života te tri vozača u dobi od više od 50 godina.
Inače, tijekom vikenda na prometnicama PU primorsko-goranske dogodilo se 30 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe lakše ozlijeđene.