Istraga EPPO-a

Bivši ministar Vojković pušten da se brani sa slobode. Tužitelji nisu ni tražili istražni zatvor

Hina

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Ispitan je u zagrebačkom Uredu europskog javnog tužitelja zbog sumnje na subvenciju prevaru tešku 400.000 euraBivši HSLS-ov ministar gospodarstva i nekadašnji direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković pušten je da se brani sa slobode, nakon što je u četvrtak navečer ispitan u zagrebačkom Uredu europskog javnog tužitelja zbog sumnje na subvenciju prevaru tešku 400.000 eura.


Odvjetnica Željka Pokupec kazala je za medije kako ne može govoriti o sadržaju Vojkovićeve obrane jer se nalaze u fazi istrage koja nije javna te da je njezin branjenik pušten da se brani sa slobode jer tužitelji nisu ni zatražili određivanje istražnog zatora.


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu je ranije u četvrtak izvijestio da provodi hitne dokazne radnje u suradnji sa istarskom policijom protiv dviju osoba, uhićenih zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi i krivotvorenja isprava, među kojima je i bivši političar Hrvoje Vojković.
Neslužbeno se doznaje da je Vojković, bivši HSLS-ov ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja, uhićen jer je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio, a navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.


Ne otkrivajući identitete EPPO je priopćio kako sumnja da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Dovedeni u EPPO nakon pretrage domova


Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima EU, a EPPO je nadležan za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.


Vojković i njegov suosumnjičenik, bivši bankar i konzultant iz Varaždina, su nakon pretraga i prikupljanja drugih dokaza dovedeni na ispitivane u zagrebački ured EPPO-a, nakon čega je europsko tužiteljstvo odlučivalo o pokretanju istrage.


Bivši političar i član HSLS-a s mjesta predsjednika uprave Croatia osiguranja smijenjen je nakon što su mediji 2010. počeli pisati o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom.


Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.