Nepravomoćno

“Bila je rastresena”: Oslobođena sutkinja koju se optuživalo za krađu odjeće u trgovačkom centru u Zadru

Ilustracija iStock

Ilustracija iStock

"Osjećam moralnu odgovornost zbog toga što sam išetala iz dućana ne plativši artikle, ali nisam namjeravala krasti", rekla jeOpćinski sud u Splitu nepravomoćno je oslobodio sutkinju Trgovačkog suda u Zadru kojoj se sudilo  za produljeno kazneno djelo krađe, javlja Dalmatinski portal.


Teretilo ju se za dvije krađe u prodavaonici trgovačkog društva C&A u centru Supernova Zadar. Prva datira iz 17. kolovoza 2022, kad je, prema optužnici, sutkinja prišla policama i uzela haljinu od 300 kuna, jedan prsten vrijedan 39 kuna, suknju od 225 kuna te četiri bluze vrijedne nešto manje od 600 kuna. Odnijela ih je u kabinu, skinula sigurnosne etikete i zaštitu, a potom ih sakrila i odnijela čime je oštetila dućan za 1.138 kuna ili za nešto više od 150 eura. Drugi događaj zabilježen je 6. rujna. Okrivljena je, navodi optužnica, uzela sako vrijedan 366 kuna te dva para hlača vrijednih nešto manje od 500 kuna. Tom je prilikom oštetila trgovačko društvo za 873 kune ili 115 eura.


Ukupno se radi o šteti od 2.012 kuna ili 267 eura.


Uhvaćena s odjećom
Sutkinju su s odjećom uhvatili na izlasku iz dućana u rujnu, a onda su je pregledom video nadzora optužili i za krađu iz kolovoza.


Slučaj je završio u Splitu nakon delegacije predmeta, a obrana je odmah dala do znanja da će prigovoriti u slučaju izdavanja kaznenog naloga kojim bi sutkinja bila osuđena na uvjetnu kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od godinu dana pa je spis upućen na optužno vijeće koje je potvrdilo optužnicu.


Predstavnici oštećene tvrtke su na prvom ročištu sudu poslali dopis da ne žele doći na suđenje, niti imaju namjeru postaviti imovinsko-pravni zahtjev, jer se zbog male vrijednosti radi o sitnom djelu krađe pa bi tako ovlašteni tužitelj zapravo bio oštećenik, navodi se u presudi.


Obranu je okrivljena sutkinja iznijela na raspravi sredinom siječnja ove godine. Kategorički tvrdi da nije ušla u dućan C&A s namjerom da išta ukrade. Pojasnila je kako joj je cijela obitelj oboljela od covida, ona po drugi put. Kada se vratila na posao, dobila je izuzetno složen predmet od četiri tisuće stranica, a tu je bila i njezina sestra koja je imala problema sa suprugom i njegovom ovisnošću o kocki. Sestra joj se javila dok je bila u dućanu. Bila je uznemirena. Sutkinja je u jednom trenutku primijetila da se dugo zadržala u trgovini i da će zakasniti otići po supruga i djecu. Krenula je van dućana, djelatnica ju je sustigla. Ona je razgovarala sa sestrom na mobitel, vratila se u dućan i pokušala razjasniti nesporazum, piše Dalmatinski portal.


Banalna navika


Djelatnicama je objašnjavala da nije krala i da je sve nesporazum. Požalila se da su policajci bili neugodni, pogotovo mlađi koji joj je rekao da je može biti sram. U obrani je sutkinja navela da je smatrala kako cijelu situaciju može riješiti u dućanu i da se ovako nešto može svakome dogoditi. Istaknula je kako su artikli imali etikete, što je jasno vidljivo na snimkama video nadzora. ‘Koji to kradljivac ne bi uklonio etiketu ako je njegova namjera bila otuđiti artikl?’, zapitala se sutkinja.


Ustvrdila je kako se na snimkama video nadzora vidi da 17. kolovoza nije bila u doticaju s ukradenim artiklima.


“Ako je nekom moja banalna navika vezana za odlaganje stvari izgledala kao osnovana sumnja, meni je to neprihvatljivo. Nisam zaslužila ono što proživljavam. Moja namjera nije bila protupravno postupanje, ali moram naglasiti da ipak osjećam moralnu odgovornost zbog toga što sam išetala iz dućana ne plativši artikle, međutim, to nije bila namjera otuđenja, već isključivo posljedica mog rastresenog stanja zbog briga oko sestre koje su me užasno opteretile. Nakon svega, krenula je medijska hajka na mene. Moj život se promijenio iz temelja, ali savjest mi je čista jer znam što se zapravo dogodilo. Zbog svega sam dobila PTSP. Ne kažem da sam luda, ali ne daj Bože da nešto u trgovini zazvoni, ja se sva stresem. I dalje odlazim u Supernovu, ali ne više u C&A. Sada kada plaćam, opsesivno pitam prodavača je li skinuo zaštitnu etiketu. Imam torbicu u koju jedva stanu mobitel i novčanik”, kazala je okrivljena.


Nakon provedenog dokaznog postupka, sud je zaključio da nije dokazano da je počinila kazneno djelo koje joj se optužnicom stavlja na teret pa je oslobođena.


“Okrivljena je na raspravi detaljno opisala situaciju i stanje uslijed kojeg je zamišljena i izvan misaonog fokusa procesirajući nekoliko teških tema i obveza u glavi jednostavno išetala iz trgovine zaboravivši da nije platila artikle koje je namjeravala kupiti. Kod krađa u dućanima postoje uobičajeni modusi operandi, a to je da se ukradena roba odjene ispod legalne robe. Okrivljena to nije učinila. Artikle je jednostavno posložila u torbu za kupovinu i iz razloga koje je navela izašla iz trgovine bez plaćanja. Kada sumiramo sve činjenice utvrđene u postupku, sud smatra kako zaista nije dokazano da je okrivljena počinila djelo koje joj se stavlja na teret”, stoji u presudi.


Originalni tekst pročitajte OVDJE.