Vikend u PGŽ-u

Bez vozačke za volanom Fiata sletio 20-tak metara ispod razine ceste. Dvoje djece teško, a putnica i još dvoje lakše

Šarlota Brnčić

Ilustracija, ne prikazuje događaj iz teksta / Arhiva NL

Ilustracija, ne prikazuje događaj iz teksta / Arhiva NL

Dogodile su se 53 prometne nesreće, u kojima je sedam osoba teško, a 19 ih je lakše ozlijeđeno.Proteklog vikenda te jučerašnjeg blagdana Velike Gospe, prometna policija je pojačano nadzirala promet na cestama na području Policijske uprave primorsko-goranske i zabilježila ukupno 208 prometnih prekršaja.


Najveći je broj prekršaja prekoračenja brzine – ukupno 62 prekršaja, zatim 36 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 17 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te tri prekršaja korištenja mobitela u vožnji.


Osim toga, zabilježeno je i pet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, dva upravljanja vozilom prije stjecanja prava upravljanja te još 83 različita prometna prekršaja.
Najveća brzina od 172 km/h izmjerena je 12. kolovoza oko 10.40 sati kod vijadukta Veliki Gložac, gdje je vozač Volkswagena, njemačkih registracijskih oznaka upravljao vozilom krećući se u smjeru Zagreba navedenom brzinom, iako je na toj dionici ograničenje brzine 110 km/h.


Najveća koncentracija alkohola od 2,30 promila izmjerena je 14. kolovoza, oko 15.30 sati, na području Čavli gdje je policija zaustavila Audi, kojim je upravljao 57-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. Zbog opasnosti da će nastaviti upravljati vozilom te time ugrožavati sigurnost prometa, priveden je i zadržan u službenim prostorijama policije do prestanka djelovanja alkohola.


Vozač je danas, uz optužni prijedlog, doveden na prekršajni odjel nadležnog općinskog suda. Po okončanju postupka 57-godišnjak je proglašen krivim te mu je odlukom suda izrečena kazna u iznosu od 6.000 kuna i zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na području Republike Hrvatske u trajanju mjesec dana.


U subotu, 13. kolovoza poslije ponoći policija je u prometu zaustavila i 32-godišnjeg vozača, recidivista u činjenju prometnih prekršaja. Nakon što je zaustavljen na području Viškova gdje je upravljao Hyundaijem, riječkih registracijskih oznaka s koncentracijom alkohola od 2,25 promila, zadržan je u službenim prostorijama policije.


S koncentracijom alkohola većom od dva promila, točnije 2,22 promila, 13. kolovoza oko 22.15 sati, na području otoka Raba, zaustavljen je 51-godišnji vozač Volkswagena, riječkih registracijskih oznaka. Upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola te prešavši na suprotnu stranu kolnika udario je u drugo vozilo te time prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom.


Inače, tijekom vikenda na prometnicama PGŽ-a dogodile su se 53 prometne nesreće, u kojima je sedam osoba teško, a 19 ih je lakše ozlijeđeno.


Policija je izdvojila prometnu nesreću koja se dogodila tijekom poslijepodneva na DC3, na području Skrada. U ovoj prometnoj nesreći 43-godišnjak je bez vozačke dozvole, odnosno prije stjecanja prava, upravljao Fiatom, delničkih registracijskih oznaka te uslijed brzine neprilagođene uvjetima i stanju ceste, u zavoju izgubio nadzor i s vozilom sletio 20-ak metara ispod razine kolnika.


U nesreći je lakše ozlijeđena 33-godišnja putnica u vozilu i četvero djece, od kojih je dvoje teško ozlijeđeno. Protiv 43-godišnjaka podnosi se kaznena prijava zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.