Što dalje?

Banožićev pravni položaj neće promijeniti 0,2 promila alkohola u krvi. Kazneni zakon krivnju iz nehaja tretira sve do 1,5 promila

Vanja Vesić

Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Prema mišljenju pravnih stručnjaka, na konačnu kvalifikaciju kaznenog djela utjecat će prometno vještačenjePet dana nakon tragične nesreće koju je skrivio sada već bivši ministar obrane Mario Banožić, a život izgubio 40-godišnji otac dvoje djece Goran Šarić, objavljen je faksimil iz bolnice koji potvrđuje da je osumnjičeni imao 0,21 promil alkohola u krvi izuzete od liječnika u 6.47 sati, pola sata nakon kobnog sudara.


Županijsko državno odvjetništvo iz Vukovara u utorak popodne objavilo je da »u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola, droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika«. Državno odvjetništvo u svom odgovoru na pitanja novinara o rezultatima toksikološkog nalaza zapravo je previdjelo mogućnost dvostrukog tumačenja priopćenja koje su poslali medijima. No, objavom toksikološkog nalaza Opće županijske bolnice u Vinkovcima jasno je da je Banožić tijekom i nakon kobnog pretjecanja kamiona u magli na cesti između Vinkovaca i Županje imao alkohola u krvi. DORH je u komunikaciji s novinarima o osumnjičenoj javnoj osobi propustio to izrijekom reći, količinom u promilima, što je pak razjašnjeno bolničkim faksimilom. DORH je, možda, aludirao da teško ozlijeđeni Banožić nije imao alkohola u krvi u količini koja bi »utjecala na psihofizičke sposobnosti« vozača. No, što kaže zakon o nesrećama s kobnim posljedicama koji su skrivili vozači u odnosu na formalno dopuštenih 0,5 promila alkohola u krvi a što pravni stručnjaci danima je predmet rasprava.


Uzorkovanje krvi


Prema odredbama Kaznenog zakona u slučajevima izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom kod vozača s manje od 1,5 promila alkohola u krvi, tretira se kao izvršenje nesreće i krivnje iz nehaja. Banožiću je u bolnici uzeta krv kako bi se u slučaju nužne operacije znalo ima li u krvi alkohola ili opijata, da bi se pravilno postupilo u slučaju anestezije, ali i da bi se detektirala njegova krvna grupa ako bude potrebna transfuzija. Uzorkovanje provedeno je pola sata nakon nesreće. No, nalaz Opće županijske bolnice u Vinkovcima na sudu nema pravnu težinu jer je riječ o preliminarnoj analizi. Krv za potrebe istrage Banožiću je pak izvađena sedam sati nakon nesreće, u KBC-u Osijek, kamo je prebačen na daljnje medicinsko zbrinjavanje. Toliki vremenski odmak sam po sebi dovoljno je suspektan mada se DORH zapravo poziva na prvi nalaz vinkovačke bolnice. Prema ranije objavljenim informacijama, smijenjeni ministar večer prije nesreće bio je na druženju koje je potrajalo do kasno u noć. Samo par sati nakon toga, rano ujutro u subotu, krenuo je u lov. Na tom putu skrivio je prometnu nesreću s tzv. rezidualnim ostacima alkohola popijenog na druženju tijekom noći.
Angažirani prometni stručnjak s Prometnog fakulteta u Zagrebu Željko Marušić u ekspertizi za HRT upozorio je na nelogičnosti iz Kaznenog zakona u odnosu na praksu. Marušić je sudjelovao u istraživanju realnog utjecaja alkohola na ponašanje još 2009. Istraživanjem na pokusnom poligonu s 0,2 alkohola u krvi došlo se do zaključka da je to već ozbiljna alkoholiziranost.


– S 0,2 promila alkohola u krvi ne mijenjaju se refleksi vozača, nego se drastično mijenja obrazac ponašanja, upozorio je Marušić. Odredbu o izazivanju prometne nesreće sa smrtnim ishodom koja se kod vozača s manje od 1,5 promila alkohola u krvi kvalificira kao krivnja iz nehaja, Marušić smatra neprihvatljivom.


– To je jedna od stvari koje moramo promijeniti. Za sada je zakon takav kakav jest i po njemu se mora suditi, no to je teška nelogičnost. Kad se nakon nesreće utvrdi 1,5 promila alkohola u krvi, onda je riječ o totalnom pijanstvu. Dakle, 0,5 promila alkohola u krvi je već pijanstvo, rekao je Marušić.


Kršenje propisa


Prema članku 227. Kaznenog zakona, za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina zatvora, a u slučajevima nesreća iz nehaja, zatvorske kazne kreću se u rasponu od jedne do osam godina zatvora. Isti zakon u stavku 226. predviđa sankcioniranje obijesne vožnje u cestovnom prometu. Prema tom stavku, prometna nesreća sa smrtnim ishodom tretira se kao počinjenje nesreće ili krivnje iz nehaja, ali samo ako počiniteljeva koncentracija alkohola u krvi ne prelazi 1,5 promila.


Prema mišljenju pravnih stručnjaka, na konačnu kvalifikaciju kaznenog djela utjecat će prometno vještačenje, moguće i meteorološko s obzirom na maglu u kritičnom trenutku.


Beroš: Analiza krvi može i retrogradno


Ministar zdravstva Vili Beroš, komentirajući krvne nalaze bivšeg ministra Marija Banožića, uvjeravao je da nitko ništa ne želi niti može zatajiti te da se na osnovi bilo kojeg nalaza može retrogradno izračunati koncentracija alkohola u krvi.


– Sigurno je to da je tijekom prijema, obrade, kontrole i daljnjeg liječenja, sa svim elementima u tijeku, u nekoliko navrata ponavljana čitava obrada. To je jedan nalaz, od kada je – ne znam. Možda ima i drugih, ali to nije nikakav problem. Na osnovi bilo kojeg nalaza, a pogotovo onih najrelevantnijih koji će se dobiti u Centru za forenzička ispitivanja, može se retrogradno izračunati koncentracija alkohola. U današnje vrijeme moguće je sagledati analizu krvi na osnovi jednog, drugog, trećeg nalaza, i to se uklopi u vještačenje. Možete biti sigurni, i u ime Vlade vam govorim, da će sve biti transparentno i adekvatno napravljeno. U ovom trenutku postupanje je u rukama odvjetništva, kazao je Beroš te naglasio da nije informiran o nalazima analize koja se provodi u specijaliziranom laboratoriju, niti da je iz bolnice otišla nekakva informacija.