Bakina poduka

Baka iz Sinja s policajkom organizirala ‘otmicu’ unuke, htjela ju malo zaplašiti. Uhićena je

Hina

Foto Pixsell

Foto PixsellSPLIT Sedam osoba, među kojima i jednu policajku, splitska policija uhitila je zbog protupravnog oduzimanja slobode na štetu tri žene, a navodno je sve organizirala 71-godišnja baka koja je na taj način htjela zaplašiti 19-godišnju unuku jer je otišla od kuće.


Policija je u petak izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad više osoba u dobi od 21, 22, 24, 25, 44, 61 i 71 godine, od kojih je 44-godišnjakinja policijska službenica.


Sumnjiče ih se da su počinili kazneno djelo protupravno oduzimanje slobode na štetu dvije 20-godišnjakinje, 19-godišnjakinje i 32-godišnjakinje, a sve se dogodilo prvog dana veljače na splitskom području.
“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 71-godišnjakinja zatražila i angažirala odnosno potakla 24-godišnjakinju da 19-godišnjakinju zaplaši zbog njenog odlaska od kuće. Tada je 24-godišnjakinja angažirala ostale osumnjičene da joj pomognu te su ih po prethodnom dogovoru protivno njihovoj volji odveli iz stana u Splitu i vozilom odvezli na šire solinsko područje gdje su ih ostavili”, izvijestila je policija.


U konačnici nitko nije ozlijeđen, a protiv osumnjičenih su podnesene odgovarajuće kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, kažu u splitskoj policiji.


Bakina poduka pošla po zlu


Slobodna Dalmacija piše kako je baka krenula u ovu akciju ne da naudi unuci, nego da ju uvjeri kako se treba vratiti kući. Namjera joj je, piše Slobodna, bila da je otmicom poduči kako na svijetu ima i loših ljudi koji bi joj mogli nauditi. Koliko je u tome uspjela, prosudite sami.


Naručiteljica je bila uvjerena da se njezina unuka već duže vremena nalazi u lošem društvu te je nakon verbalnih molbi i prešla na djela želeći da unuku otmicom uplaši i dovede je u situaciju da malo razmišlja o svom životu i budućnosti. Djevojka je, naime, otišla od svoje kuće u Splitu u Mihanovićevoj ulici na Mejama te je zajedno s godinu dana starijom prijateljicom unajmila stan.


I upravo kada su njih dvije pozvale prijateljice da proslave useljenje u taj podstanarski stan, dogodila se otmica u režiji bake u kojoj je sudjelovala i 44-godišnja policijska službenica iz PU ličko-senjske, bakina 24-godišnja poslovna partnerica kojoj se ona i požalila na problem i koja je sve to oko otmice i organizirala, te jedna bivša nogometašica koja je bila na tom tulumu.


Nogometašica u dosluhu s s otmičarima


Nogometašica je otmičare nazvala na mobitel i obavijestila da su djevojke na okupu te im je prije upada otvorila vrata stana u kojem se slavilo.


Osim dvije podstanarke, u stanu su bile 32-godišnja gazdarica koja im je iznajmila stan, 21-godišnja nogometašica i 20-godišnja prijateljica koje su kao gošće pozvane na feštu.


Jedino je nogometašica bila u dosluhu s otmičarima te je znala da će doći do otmice te da će i ona biti oteta s ciljem da otmičarima pripomogne ako se dogodi neka nepredviđena situacija.


Učinila je sve da tročlana ekipa, dva muškarca i već spomenuta policajka, bez razbijanja vrata uđu u zgradu, a potom i u stan te ih je prethodno obavijestila mobitelom da su sve žrtve na okupu.


Trojka je bila maskirana s potkapama na očima te su upali u stan 1. veljače, a cijela drama je trajala od jedan sat do dva i pol u noći.


Djevojke vezali i utrpali u kombi


Otmičari nisu djevojke tukli, ni maltretirali, ali su ih vezali plastičnim vezicama te su njih petero iz stana strpali u unajmljeni kombi koji je čekao na ulici da bi potom svih pet djevojaka odveli na Klis gdje su ih posjele na klupice dok su razmišljali gdje će ih dalje odvesti i ostaviti.


Iz daljnje priče o otmici otpada nogometašica, a dvije podstanarke i njihovu 20-godišnju prijateljicu otmičari iz Klisa odvode do kamenoloma Križice u blizini Dicma gdje ih ostavljaju, ali i dalje sa zavezanim rukama.


Njihovu stanodavku ne ostavljaju s njih tri nego je vode na drugo mjesto gdje je puštaju i objašnjavaju joj situaciju o čemu se radi u ovoj priči s naglaskom da je ovo fingirana otmica s navodno edukakivnom životnom porukom.


Navodno su po ove djevojke nakon što su ih otmičari ostavili trebali doći neki ljudi, upoznati ih s cijelom pričom i s kamenoloma u Križicama ih odvesti kućama, ali su nekoliko minuta kasnili.


U tom intervalu djevojke je vidio zaštitar na kamenolomu te je o tome obavijestio policiju koja je uhitila počinitelje, ali i temeljito pročešljala i podstanarski stan te razna sredstva korištena u ovoj otmici.


Većina otmičara su s područja Sinja gdje unukina baka živi. Neki od otmičara su im doslovce susjedi. Što se tiče policajke, Slobodna Dalmacija doznaje da ju je angažirala 24-godišnjakinja i da je maskirana uletjela u stan. Do sada policajka nikada nije bila kažnjavana i mnoge kolege koji je poznaju ne mogu vjerovati kako je naivno upala u cijelu ovu priču.