Optužno vijeće

Afera Uljanik: Odvjetnici bivših menadžera zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Na odluku suda moguće su žalbe pa se očekuje da će ih podnijeti obje strane, i branitelji i tužiteljstvo, a o žalbama će, bude li ih, odlučivati Vrhovni sudOptužno vijeće Županijskog suda u Rijeci u ponedjeljak ipak nije odlučivalo o osnovanosti optužnice u “slučaju Uljanik”, jer su branitelji više okrivljenika zatražili izdvajanje dijela dokaza iz spisa, a kako se doznaje na sudu, nekoliko je zahtjeva prihvaćeno.


Na odluku suda moguće su žalbe pa se očekuje da će ih podnijeti obje strane, i branitelji i tužiteljstvo, a o žalbama će, bude li ih, odlučivati Vrhovni sud.


Sjednicom optužnog vijeća je predsjedao sudac Saša Cvijetić, a bit će nastavljena kad odluka suda o izuzeću dijela dokaza postane pravomoćna.
Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je potkraj ožujka optužnicu protiv prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare.


Prema nedavnoj odluci Vrhovnog suda, suđenje u “slučaju Uljanik” bit će na Županijskom sudu u Rijeci jer nije prihvaćen prijedlog dijela optuženika da se predmet ustupi pulskom sudu. Vrhovni sud ocijenio kako nema valjanih razloga da suđenje bude u Puli te da nema sumnje u pristranost suda na bilo koji način.


Drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossannda, a redom slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.


Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je lani promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.


U akciji Uljanik, krajem ožujka prošle godine privedeno je 12 sada optuženih osoba. Istražni zatvor od 30 dana bio je određen za Rossandu, Brgića, Pavletića, Percana, Kranjca i Grpca, dok su se ostali branili sa slobode.