Odbačene žalbe

AFERA JANAF Istraga protiv 13-orice postala pravomoćna

Hina

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Foto Igor Kralj/PIXSELL

Odlukom suda, kojom su odbijene žalbe okrivljenika na Uskokovo rješenje o provođenju istrage, potvrđena je osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela opisanih u rješenju o provođenju istrage, precizirao je UskokRješenja o provođenju i proširenju istrage protiv 13 okrivljenika u aferi Janaf postala su pravomoćna nakon što je Županijski sud u Zagrebu odbacio žalbe troje okrivljenika kao neosnovane, priopćio je u petak Uskok.


Odlukom suda, kojom su odbijene žalbe okrivljenika na Uskokovo rješenje o provođenju istrage, potvrđena je osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela opisanih u rješenju o provođenju istrage, precizirao je Uskok.


Rješenje o proširenju istrage protiv velikogoričkog gradonačelnika i HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te novogradiškog gradonačelnika zastupnika SDP-a Vinka Grgića također je postalo pravomoćno nakon što u zakonskom roku nisu podnijete žalbe.
Sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, pravomoćnošću rješenja o provođenju i istrage započeo je kazneni postupak, ističe Uskok.


Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 14 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.


Uz glavne aktere te korupcijske afere, vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Barišića i Grgića osumnjičeni su Tomislav Jelisavec, Katarina Gašparac,Zvonko  Maras, Mirna Prodan, Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler, Ljubomir Perušić i Goran Puklin.


Puklin je posljednji (14.) uključen u istragu zbog sumnje da je Kovačeviću skrivao novac, nakon čega je njegova supruga Mirela Alerić Puklin na vlastiti zahtjev razriješena s dužnosti zamjenice zagrebačkog Županijskog državnog odvjetnika.


Nakon nadopune svojih iskaza u Uskoku, iz istražnog zatvora zatvora su pušteni Jelisavec, Prodan, Gašparac i Maras. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još četvero osumnjičenika iz afere Janaf.