BROJ OBOLJELIH U PADU

Crna Gora vraća život u normalu, a Slovenija ponovo dozvoljava javna okupljanja

Hina

Reuters

ReutersPODGORICA – Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u petak, mjesec dana od uvođenja strogih epidemioloških mjera, vratiti život gotovo posve u normalu ukidanjem većine mjera ograničenja.


Kako je priopćeno na konferenciji za medije od subote će biti ponovno dopušten rad ugostiteljskih objekata do 23 sata, a trgovine i komercijalne djelatnosti radit će do 22 sata, otvaraju se škole i vrtići te ustanove obrazovanja i kulture.


Također, ponovno se otvaraju fitness i tržni centri i kladionice.


Pada broj oboljelih
Na snazi ostaje mjera policijskog sata od ponoći do 5 ujutro, zatim zabrana kretanja između općina vikendom te obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom.


Stroge epidemiološke mjere koje je Crna Gora uvela sredinom ožujka, a obuhvatile su i policijski sat od 21 do 5 ujutro, zabranu rada škola i vrtića, kretanja između općina, te zatvaranje dječjih igrališta i tržnih centara, dale su rezultate pa je za mjesec dana broj aktivnih slučajeva preplovljen pa je u petak u Crnoj Gori oko 3,5 tisuća zaraženih.


Naročito je primjetan pad broja oboljelih na dnevnoj razini koji je posljednjih dana pao ispod 200.


Usporedbe radi, u prva tri mjeseca godine u prosjeku je broj oboljelih na dnevnoj razini bio veći od 500, što je blizu 0,1 posto populacije te zemlje i prema tom parametru Crna Gora je bila među vodećim zemljama u svijetu.


Cijepljenje u Crnoj Gori počelo je 20. veljače doniranim cjepivima Sputnjik V, koju je Podgorici poslala Srbija, a u međuvremenu u tu zemlju stigla je donacija NR Kine od 30 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva te 24 tisuće doza AstraZenece koju je Crna Gora dobila kroz Covax program.


Do kraja mjeseca crnogorske zdravstvene vlasti očekuju još 200 tisuća kineskog cjepiva te dolazak novih doza AstraZence kada će i početi proces masovnog  cijepljenja.


Do sada je cjepivo primilo nešto preko osam posto crnogorske populacije. Od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod više od 95 tisuća Crnogoraca ili u 15 posto populacije te zemlje.


Od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 1412 osoba.


Slovenci dozvolili okupljanja


 


Slovenska vlada izmijenila je u petak svoju odluku o zabrani javnih okupljanja, mitinga i priredaba u doba epidemije Covida-19 odredivši za takve događaje epidemiološki okvir pošto je njezinu raniju zabranu ustavni sud osporio na inicijativu građana.


Takvi će se događaji od ponedjeljka dopuštati prema zakonu o javnom okupljanju, na njima se smije naći najviše stotinu ljudi, za svakog sudionika mora biti osigurano10 četvornih metara, a ako se skup održava na otvorenom i uz propisanu fizičku distancu sudionici ne trebaju nositi maske, kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.


No, Hojs je bio kritičan prema odluci ustavnog suda koji je raniju odluku slovenske vlade privremeno suspendirao te odredio da ona prestaje važiti ako je vlada do ponedjeljka ne promijeni.


Po mišljenju ustavnog suda ranija odluka o zabrani je nerazmjerna i diskriminirajuća.


Ustavni suci biti će suodgovorni ako se epidemiološko stanje pogorša, ustvrdio je Hojs.


Objasnio je da se vlada u svojoj odluci vodila isključivo interesima zaštite zdravlja, a ne političkim motivima, a to se odnosi i na primjerice zabranu okupljanja na kojima se prosvjedovalo protiv vlade i njezinih mjera.


Na inicijativu građana i nekih pravnika da preispita ustavnost vladine odredbe o privremenoj  zabrani svih “priredbi, mitinga, slavlja, praznovanja i svadbi” tijekom epidemije, ustavni suci većinom glasova naredili su vladi da promijeni tu “diskriminirajuću” odredbu.


Ustavni suci ocijenili su je diskriminirajućom jer se takvi skupovi tretiraju manje povoljno za sudionike u odnosu na vjerske priredbe i mise.


Ustavni sud istaknuo je važnost okupljanja građana za “djelovanje demokratske države” i zatražio da se i za njih donese epidemiološki okvir koji ne bi riskirao širenje zaraze.


Pred sudom u Mariboru u četvrtak se u znak solidarnosti okupila veća skupina građana, mirno izražavajući solidarnost s učenicima srednjih škola protiv  kojih je pokrenut proces pošto su prijavljeni zbog kršenja vladinih protuepidemijskih mjera i zakona o zaraznim bolestima.


Oni  su na početku skupa na glavnom gradskom trgu prosvjedovali protiv dugotrajnog “zatvaranja” škola, odnosno izostanka normalnog nastavnog procesa.