Šef Rebra

Ćorušić: Žalim što se piše da sam odstranio krivi jajnik, a ne koliko sam toj ženi pomogao

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ističe da je svoje liječničko postupanje spreman braniti pred stručnim povjerenstvima i komisijama, kao i mjerodavnim institucijama.Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić odgovorio je u utorak na medijske napise povodom njegova gostovanja u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” te istaknuo da je svoje liječničko postupanje spreman braniti pred stručnim povjerenstvima i komisijama, kao i mjerodavnim institucijama.


O nesavjesnom liječenju


“U odnosu na navode o ‘pogrešno odstranjenom jajniku’, ponavljam kako sam stava da se ne radi o ‘nesavjesnom liječenju’, što sam bio spreman dokazivati i sudskim putem”, izvijestio je Ćorušić u priopćenju te dodao da, po tadašnjem savjetu pravnika, do toga nije došlo.


Ne ulazeći u detalje samog slučaja, dodao je: “Bitna je okolnost kako ni sama pacijentica nije smatrala potrebnim poduzeti nikakve druge mjere kojom bi se ispitala moja odgovornost te ispitao moj dotadašnji, kao i daljnji rad u struci”.
“Ističem kako nijedan drugi postupak povodom spornog događaja nije pokrenut, a ja sam tada bio kao i danas spreman svoje liječničko postupanje braniti pred stručnim povjerenstvima i komisijama, kao i mjerodavnim institucijama”, istaknuo je.


Privatni podaci? Sve je to bilo dostupno javnosti


S obzirom na to da se javno spominje potencijalna povreda prava pacijenata sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata, Ćorušić kaže da nije javno iznio nikakve relevantne okolnosti slučaja, a koji već nisu bili prethodno dostupni javnosti.


“Naglašavam da navodi vezani za navedeni slučaj nisu predstavljali činjenično očitovanje o slučaju, već prvenstveno moj osobni – profesionalni sud na postavljeno pitanje.


Međutim, govoreći o konkretnom slučaju, žalim što pozitivni ishodi ostvareni za pacijenticu, a kao rezultat mog djelovanja, nisu doprli do javnosti, za razliku od negativnih okolnosti koje je voditelj istaknuo”, istaknuo je.


Nisam obiteljski nasilnik


Ćorušić je također demantirao nedavne objave na portalu index.hr i u Nacionalu u kojima ga se opisuje kao navodnog obiteljskog nasilnika te nositelja oružja, a što prenose i drugi mediji, te je najavio da će zaštitu svojih prava i interesa zatražiti sudskim putem.


Iz Hrvatske liječničke komora u utorak su potvrdili da su od Ćorušića zatražili očitovanje zbog mogućeg kršenja Kodeksa medicinske etike i deontologije te mogućeg kršenja Kodeksa vezano za čuvanje liječničke tajne, no nisu zatražili očitovanje zbog pogrešnog medicinskog postupka.


Oštre reakcije


Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata podnijela je prijavu Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva protiv Ćorušića tražeći njegovu ostavku i sankcije.


Iz HUBOL-a očekuju da nadležne institucije postupe u skladu sa svojim ovlastima u slučaju protuzakonite javne objave zdravstvenih podataka pacijenata.


Te su reakcije uslijedile nakon što je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić u nedjelju, prilikom gostovanja na HTV-u, iznio cijelu povijest bolesti i medicinske dokumentacije te je naveo prezime pacijentice.