IZLAZNE ANKETE

Čini se da su pobjednici već poznati: Tomašević u Zagrebu osvaja oko 68 posto glasova! Puljak na pragu pobjede u Splitu, HDZ-ov Radić siguran u Osijeku

P. N.

Ono što mogu poručiti je da će Zagreb prodisati. Tranzicija će biti blaga i građani neće osjetiti probleme s gradskim službama. Oni će biti samo bolji nego ranije, rekla je nakon rezultata izlaznih anketa Ivana Kekin iz platforme Možemo!. Prema rezultatima prvih izlaznih anketa u drugom krugu izbora u tri velika hrvatska grada, Zagrebu, Splitu i Osijeku rezultati su uglavnom očekivani. Tomislav Tomašević premoćno pobjeđuje Miroslava Škoro i u ovom trenutku mu ankete predviđaju pobjedu s 68,27 posto. Miroslavu Škori pak izlazne ankete daju 31,73 posto. U prvom krugu izbora, podsjetimo, Tomašević je slavio s 45,15 posto glasova. Dakle, “rastao” je za oko 23 posto. Miroslav Škoro, pak, u prvom krugu izbora osvojio je 12,16 posto glasova, a izlazne ankete drugog kruga govore da je njegov postotak glasova porastao za oko 19 posto.


Foto galerija: Tomašević slavi! Foto: Davor Kovačević


– Ono što mogu poručiti je da će Zagreb prodisati. Tranzicija će biti blaga i građani neće osjetiti probleme s gradskim službama. Gradske službe će biti samo bolje nego ranije, rekla je nakon rezultata izlaznih anketa Ivana Kekin iz platforme Možemo!.


Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta ovako je komentirao izlazne ankete: “Pa rekao bih prvo, čekat ćemo do kraja da vidimo konačne rezultate. Znamo da je Tomašević bio favorit, imao je vjetar u leđa. Razlika je bila prilično velika i vidjet ćemo koliko ćemo je smanjiti. Želimo da se stvari u Zagrebu promijene, a mi ćemo i dalje upozoravati na one ideje koje su štetne. Socijalisti obećavaju raj, a obično isporuče pakao. Govorim o ekonomskim iskustvima drugih zemalja. Osnivač Podemosa, španjolskog Možemo!, razočarao je i nedavno napustio politiku. Ne vjerujem da su oni rješenje za grad. Po meni se radi o starim, već potrošenim idejama.”


HDZ će imati gradonačelnika Osijeka
HDZ bi očekivano trebao, po prvi puta u povijesti, dobiti mjesto gradonačelnika Osijeka, jer Ivan Radić i po izlaznim anketama pobjeđuje sa 63,14 posto. Njegov protukandidat iz Domovinskog pokreta Berislav Mlinarević osvaja 36,86 posto.


“Za mene ovaj Dan državnosti ne može biti ljepši, naravno da sam zadovoljan ovim rezultatom, ali nema mjesta euforiji. Mislim da su moje godine moja prednost, Osijeku je potrebna moja energija i odmah moramo početi raditi”, rekao je Ivan Radić nakon što su objavljeni prvi rezultati izbornih anketa.


“Građani su u Splitu očekivali promjene”


U Splitu se predviđa pobjeda Ivica Puljka, kojemu očito nisu naštetili pokušaji diskreditacije kandidata za njegova zamjenika Bojana Ivoševića u skandalu s antisemitskim objavama na društvenim mrežama. Izlazne anekete daju Puljku 59,19 posto, a njegovom konkurentu Vici Mihanoviću 40,81


– Građani Splita su očekivano glasali za promjene, komentirala je Dalija Orešković iz stožera Ivice Puljka.


HDZ-ov Davor Božinović najavio je da će se razmatrati razlozi izbornih rezultata u Splitu.


Ivica Puljak
Photo:Ivo Cagalj/PIXSELL


Grad Zagreb


Tomislav Tomašević (Možemo!) – 68,27 posto


Miroslav Škoro (DP) – 31,73 posto


Grad Split


Ivica Puljak (Centar) – 59,19 posto


Vice Mihanović (HDZ) – 40,81 posto


Grad Osijek


Ivan Radić (HDZ) – 63,14 posto


Berislav Mlinarević (DP) – 36,86 posto