BAREL 75 DOLARA

Cijene nafte opet rastu, sve je vezano uz dobre vijesti o omikronu

Hina

Foto: Gary Cavanagh/iStock

Foto: Gary Cavanagh/iStock

Najviši američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci za CNN je rekao da se zasad "ne čini da postoji veliki stupanj opasnosti".LONDON – Cijene nafte porasle su u utorak, nastavivši jučerašnji oporavak od gotovo pet posto, budući da je zabrinutosti zbog utjecaja omicron soja koronavirusa na globalnu potražnju za gorivom popustila, a iranski nuklearni pregovori prekinuti, čime je odgođen povratak iranske nafte na tržišta.


Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 1,97 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,05 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,25 dolara višoj cijeni, odnosno po 71,74 dolara.


Cijene nafte su prošlog tjedna pale zbog brige da bi cjepiva mogla biti manje učinkovita protiv omicron soja koronavirusa, što je potaknulo strah da bi vlade mogle nametnuti nova ograničenja kako bi suzbile njegovo širenje i spriječile utjecaj na globalni rast i potražnju za naftom.
Međutim, južnoafrički zdravstveni dužnosnik izvijestio je tijekom vikenda da su osobe zaražene omicron sojem pokazale samo blage simptome. Osim toga, najviši američki dužnosnik za zarazne bolesti Anthony Fauci za CNN je rekao da se zasad “ne čini da postoji veliki stupanj opasnosti”.


Kao još jedan znak optimizma po pitanju potražnje, najveći svjetski izvoznik Saudijska Arabija, podigao je u nedjelju mjesečne cijene sirove nafte.


Taj potez došao je nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika OPEC+ odlučila nastaviti proizvoditi 400.000 barela nafte dnevno u siječnju unatoč oslobađanju američkih strateških rezervi.


Cijene nafte također su bile podržane odgađanjem povratka iranske nafte, jer su neizravni nuklearni pregovori između SAD-a i Irana naišli na kamen spoticanja. Njemačka je u ponedjeljak pozvala Iran da iznese realne prijedloge u razgovorima o svom nuklearnom programu.


Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 71,41 dolar, što znači da mu je cijena pala za 20 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.