KAMPANJA ZA PREVENCIJU

Čak 60 posto dijabetičara nije obavilo redovne preglede u razdoblju pandemije

Hina

foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Oko polovice ispitanika dijebetes tipa 2 percipira kao jako opasnu bolest, no manje od polovice njih s dijagnozom bolesti odlazi na pregled više puta godišnje, što su poražavajući podaci obzirom da je ta bolest u značajnom porastu, a zbog kasnog otkrivanja struka je naziva "tihim ubojicom".ZAGREB – Istraživanje u sklopu kampanje za prevenciju šećerne bolesti LikeYou 2 pokazalo je kako tijekom pandemije koronavirusa 60 posto ispitanika s dijabetesom tipa 2 nije obavilo redovni pregled, a njih čak 73 posto godišnji sistematski pregled, priopćeno je u ponedjeljak iz kampanje.


Oko polovice ispitanika dijebetes tipa 2 percipira kao jako opasnu bolest, no manje od polovice njih s dijagnozom bolesti odlazi na pregled više puta godišnje, što su poražavajući podaci obzirom da je ta bolest u značajnom porastu, a zbog kasnog otkrivanja struka je naziva “tihim ubojicom”.


Kampanja LikeYou2 nastala je u suradnji s tvrtkom Novo Nordisk Hrvatska i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i Hrvatske pošte.
Tijekom kampanje, koja danas započinje u Zagrebu i trajat će do 19. listopada, sudjeluju učenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, a cilj je pozvati starije članove obitelji, susjede i prijatelje da obave preventivni pregled na dijabetes tipa 2 ili, ako ga već imaju, da obave godišnji kontrolni pregled.


Zagrepčani trebaju posjetiti svog liječnika obiteljske medicine, gdje će u suradnji s liječnikom popuniti letak. Dio letka koji su popunili liječnici, zahvaljujući Hrvatskoj pošti, osoba besplatno, bez kupovanja poštanske marke ili stajanja u redovima, šalje na poštanski pretinac: P.P. 437, 10000 Zagreb.


Škola čiji će učenici motivirati najviše starijih da se testiraju ili obave kontrolni pregled na dijabetes tipa 2 osvojit će  50.000 kuna, što će iskoristiti za kvalitetniju i zdraviju prehranu učenika ili poticanje tjelesne aktivnosti.