POTPREDSJEDNIK VLADE

Butković o Žalac: ‘Ako je to tako kao što tvrdi optužba, onda to nije u redu i nije normalno, ali pričekajmo’

Jakov Kršovnik

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

To je još uvijek istraga ili je podignuta optužnica? Ne znam, ne znam. To će ići sve skupa sada na sud, kazao je ButkovićUred europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv bivše HDZ-ove ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a tereti ju se da je u najmanje devet navrata u ugostiteljskim objektima potrošila ukupno oko 10 tisuća eura europskih i državnih sredstava za privatne potrebe. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković (HDZ) na novinarsko pitanje o tome, prilikom otvaranja rekonstruirane luke Črišnjeva u Kraljevici, nije htio komentirati slučaj.


– Istrage i nepravomoćne presude nisam nikad komentirao, to je posao ljudi koji se time bave. Pročitao sam to iz medija i nemam što dodati ni oduzeti, rekao je Butković.


Na novinarsko pitanje kakvu poruku javnosti šalje činjenica da je oko 10 tisuća eura javnog novca potrošeno na privatne zabave, Butković je rekao da će sud utvrditi činjenice.
– To je još uvijek istraga ili je podignuta optužnica? Ne znam, ne znam. To će ići sve skupa sada na sud. Ako je to tako, sigurno da to nije u redu, ne možete takve stvari pohvaliti i podržavati. Ali pričekajmo sud i da postupak ide svojim tijekom. Kada sudovi donesu konačne pravomoćne presude možemo nešto više o tome reći, smatra Butković.


Na inzistiranje da se šalje loša poruka građanima time što se javni novci možebitno troše na privatne zabave i poslove Butković je ponovio da ne može komentirati istragu.


– Ne šalje nitko nikakve poruke, barem ih ja ne šaljem, kaže, ponovio je da će konačnu riječ imati sudska presuda.


– Ako je to tako kao što tvrdi optužba, onda to nije u redu i nije normalno, rekao je Butković.


On je danas došao na otvaranje luke Črišnjeva, koja je u drugoj fazi rekonstrukcije dobila 85 novih vezova, 70 komunalnih, a 16 nautičkih. Na krajnjem istočnom i zapadnom dijelu luke postavljene su armirano-betonske pasarele, u dužini oko 130 metara, svaka. Luka je rekonstruirana kroz 2022. i 2023. godinu, a koštala je oko 1,3 milijuna eura, od kojih je 95 posto financiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok su preostali dio financirali Primorsko-goranska županija te Županijska lučka uprava Bakar-Kraljevica-Kostrena. Butković je na otvaranju rekao da je to dio ciklusa od 300 milijuna eura, koji se ulažu u gradnju luka, rekonstrukcija riva i lukobrana.


– Čestitam Lučkoj upravi, Županiji i Gradu Kraljevici, budući da su nama u Ministarstvu na raspolaganju europska i nacionalna sredstva, financiramo ovakve projekte, što je meni kao ministru drago, kazao je Butković.