MINISTRICA TURIZMA I SPORTA

Brnjac se sastala s direktorom Opće uprave za sport NR Kine Gao Zhidanom

Hina

Foto Ministarstvo turizma

Foto Ministarstvo turizmaZAGREB – Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sastala se u petak s direktorom Opće uprave za sport Narodne Republike Kine, koji je ujedno i predsjednik Kineskog olimpijskog odbora, Gao Zhidanom, priopćeno je iz ministarstva.


Narodna Republika Kina i Hrvatska imaju dugogodišnje kvalitetne bilateralne odnose u području sporta, koji su započeli još 1993., potpisivanjem Sporazuma o suradnji dviju vlada u području kulture i obrazovanja, a koji je obuhvatio i sport, da bi suradnja  dodatno bila unaprijeđena potpisivanjem Memoranduma o suglasnosti o suradnji u području sporta 2019. godine, kaže se u priopćenju.

“Bilo mi je zadovoljstvo direktoru Opće uprave za sport NR Kine predstaviti hrvatski sustav sporta, sve značajne korake koje je poduzela Vlada kako bi unaprijedila sustav sporta u Hrvatskoj te razgovarati o daljnjem unaprjeđenju suradnje između naših dviju država. Uz izuzetno kvalitetnu bilateralnu suradnju, raspravljali smo o modalitetima rada u okviru Inicijative za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Drago nam je da s Kinom, koja je iznimno uspješna u brojnim sportovima te redovno osvaja olimpijske i svjetske medalje, imamo priliku razmjenjivati najbolje prakse i znanja, kako bismo obostrano unaprijedili svoje sustave sporta”, rekla je ministrica turizma i sporta, uz koju su na sastanku bili i državni tajnici Tomislav Družak i Josip Pavić te predsjednica Nacionalnog vijeća za sport Danira Bilić kao i predsjednici krovnih sportskih udruženja, Zlatko Mateša (Hrvatski olimpijski odbor), Ratko Kovačić (Hrvatski paraolimpijski odbor), Oliver Lušić (Hrvatski sportski savez gluhih), Zlatko Kraljević (Hrvatski školski sportski savez) i Haris Pavletić (Hrvatski akademski sportski savez).


 


Direktor Gao Zhidan rekao je da su sportski krugovi dviju zemalja od uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske prije 31 godinu održali duboko tradicionalno prijateljstvo i postigli plodonosne rezultate u razmjenama i suradnji.


“Kina se raduje suradnji s Hrvatskom na aktivnom promicanju rada povezanog s Mehanizmom za koordinaciju sporta između Kine i zemalja srednje i istočne Europe na temelju uspostavljene suradnje na visokoj razini, te koristeći to kao platformu za nastavak produbljivanja praktične suradnje u različitim područjima sporta, promicanje zajedničkog razvoja, postizanje obostrane koristi i win-win rezultata. U potpunosti iskoristimo jedinstvenu ulogu sporta u promicanju međuljudskih veza”, istaknuo je Gao Zhidan.