MINISTRICA TURIZMA

Brnjac: “Hrvatska je sigurna, ali moramo učiniti sve da izbjegnemo portugalski scenarij”

Hina

U Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja. ZAGREB – Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u srijedu da 330 tisuća turističkih dolazaka zabilježenog proteklog produljenog vikenda dokazuje da je Hrvatska sigurna destinacija, no pozvala je i dalje na odgovornost kako bi se izbjegao portugalski scenarij.


Brnjac je nakon užeg kabineta Vlade izjavila da se građani trebaju cijepiti i zbog turističke sezone te da se ne bi smjeli opustiti, jer je covid-19 i dalje prisutan. Portugal, upozorila je, ima velikih problema zbog delta varijante covida i sada je djelomično zatvoren.


Ministrica je kazala i da će predstavnici Ministarstva ove subote na Hvaru imati sastanak s predstavnicima županija, odnosno lokalnih uprava i samouprava s ciljem da doznaju što se na terenu radi po pitanju borbe protiv pandemije. Nedavno ih je zamolila da ne organiziraju velike manifestacije i događanja.
Turisti traže mjesta gdje mogu imati sigurnost, rekla je Brnjac, dodavši kako je upravo sigurnost ove godine glavni čimbenik pri izboru destinacije.


Podsjetila je da lani u Hrvatskoj nije bio zabilježen niti jedan slučaj zaraze u hotelima, kampovima i u komercijalnom smještaju.


“Važno nam je da nema žarišta bolesti jer ako se desi neko žarište, svjesni smo što nam to znači za sezonu. Moramo biti odgovorni i cijepiti se u što većem broju”, naglasila je ministrica.


Inače, u Hrvatskoj je tijekom proteklog produljenog vikenda, od petka 18. do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 turističkih dolazaka i 1,6 milijuna noćenja.


Najveći broj turista u Hrvatsku je u tom razdoblju pristigao iz Njemačke (46.000), potom iz Slovenije (41.000), Austrije (31.000) i Poljske (24.000).


Prosječan dnevni broj turista tijekom proteklih pet dana je bio 313.000, dok je u istom razdoblju protekle godine bio manji za oko 104.000.


Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj (475 tisuća), Primorsko-goranskoj (322 tisuće), Splitsko-dalmatinskoj (258 tisuća), Zadarskoj (233 tisuće) i Šibensko-kninskoj županiji (105 tisuća).


Od početka godine do 23. lipnja, pak, u Hrvatskoj je ostvareno dva milijuna turističkih dolazaka te 8,4 milijuna noćenja turista, odnosno ostvaren je rast od 57 posto u dolascima i rast od 58 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.