MUP

Božinović: “Policija će istražiti broj ispaljenih metaka u sukobu s navijačima”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

''O tome će MUP-ovi stručni timovi obavijestiti DORH, a ne vidim razloga da se podaci o broju ispaljenih metaka ne iskomuniciraju javno'', rekao je Božinović u petak na Policijskoj akademiji.ZAGREB – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da će izvješće stručnog tima i unutarnje kontrole MUP-a pokazati koliko je policija ispalila metaka nakon sukoba s navijačima Hajduka prije gotovo dva tjedna na autocesti A1 kod odmorišta Desinec.


”O tome će MUP-ovi stručni timovi obavijestiti DORH, a ne vidim razloga da se podaci o broju ispaljenih metaka ne iskomuniciraju javno”, rekao je Božinović u petak na Policijskoj akademiji prilikom primopredaje prvih 50 od ukupno 522 novih policijskih vozila vrijednih 80 milijuna kuna.


Upitan za snimke sukoba policije i navijača, Božinović je kazao da je dio njih već objavljen te da se oni koriste u sudskim procesima koji teku i u kojima odlučuju sud i tužiteljstvo.
”Ne vidim problem da se objave snimke koje ukazuju na nešto novo”, rekao je dodajući da on ne zna koliko je metaka ispaljeno jer bi to značilo da je involviran u istražne radnje.


Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici u petak poslijepodne bi trebalo odlučiti o žalbama na određivanje pritvora navijačima Hajduka čiji odvjetnici traže da im se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza.


Prihvati li sudsko vijeće prijedloge branitelja da se istražni zatvor njihovim branjenicima zamijeni mjerama opreza poput redovitog javljanja u policijsku postaju i zabrane odlazaka na nogometne utakmice, dio ili svi navijači mogli bi u petak izaći iz istražnih zatvora.


“Kraj pandemije? Ne bih špekulirao”

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u petak kako ne bi spekulirao o proglašenju kraja pandemije koronavirusa dodajući da o tome odluku donosi Vlada RH na prijedlog ministra zdravstva.


”Činjenica je da osim nekih minimalnih mjera u sustavima zdravstva i socijalne skrbi praktički više nema ograničenja, što ne znači da virusa više nema jer naši sugrađani i dalje podliježu toj bolesti”, rekao je ministar u Policijskoj akademiji nakon primopredaje novonabavljenih vozila za policiju.


Božinović je naglasio kako ne želi spekulirati o službenom proglašenju kraja pandemije te je dodao da nije siguran da je itko pa ni Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije.


”Ovo ljeto dočekujemo u dobroj mjeri rasterećeni od onoga što smo imali posljednje dvije godine i nadamo se da jesen neće biti izazovna”, kazao je.

Riječ je o 31 punoljetnom muškarcu i 11 mlađih punoljetnika koji su pritvoreni odlukom sutkinja istrage velikogoričkog Županijskog suda zbog sumnja da su u skupini od oko 250 do 300 pripadnika Torcide, nakon subotnje utakmice u Zagrebu, zaustavili promet na autocesti A1 te potom trčeći krenuli prema benzinskoj postaji gdje su nasrnuli na policajce.


Pritom su na policajce bacali razna aktivirana pirotehnička sredstva, staklene boce, kamenje, iščupane prometne znakove, požarne aparate, kante za smeće i druge predmete.


U sukobu je ozlijeđeno 20 policajaca i 14 osumnjičenika, a četiri navijača su propucana kada je policija upotrijebila vatreno oružje.