BLAGDANSKA PORUKA

Bozanić: “Pandemija nas zorno poziva na čvrsto prijateljstvo i zajedništvo”

Hina

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

"Na to nas tako zorno poziva pandemija, koja nas još uvijek prati. Stoga danas molimo za sve koji boluju od koronavirusa, kao i za one koji se brinu za njih, a posebno za zdravstveno osoblje", kazao je Bozanić.ZAGREB –  Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u nedjelju na misi u Mariji Bistrici kako zadatak koji proizlazi iz Marijinog hvalospjeva istodobno vrijedi za svakog pojedinca i cijeli narod uključujući Crkvu, politiku i društvo.


“Zadatak koji proizlazi iz Marijinog Veliča, a što pred nas postavlja otajstvo uznesenja, istodobno vrijedi za svakoga od nas i za sav naš narod, počevši od onih koji nose odgovornost na crkvenom, političkom i društvenom području”, rekao je Bozanić na središnjem euharistijskom slavlju svetkovine Velike Gospe u Mariji Bistici,


Na osobnom području, poručio je, traži se od svakoga od nas prakticiranje vjere, nade i ljubavi, kao i krijeposti, razboristosti, pravednosti, ustrajnosti i umjerenosti.
Na društvenom području ističe da nam je potrebno čvrsto civilno prijateljstvo i zajedništvo te da se trebamo više osjećati da živimo zajedno i da smo međusobno odgovorni jedni za druge.


“Na to nas tako zorno poziva pandemija, koja nas još uvijek prati. Stoga danas molimo za sve koji boluju od koronavirusa, kao i za one koji se brinu za njih, a posebno za zdravstveno osoblje”, kazao je Bozanić.


Naglasio je kako se svako istinsko kršćansko iskustvo ne može ostvariti bez začuđujuće potrebe žrtve jer nismo pošteđeni borbe između dobra i zla.


Sve to pomalo zastrto otajstvo i ispunjeno i ljudskim strahom, ali upravo zbog toga je Blažena Djevica Marija svakome od nas siguran znak nade, jer dok promatramo Mariju pomalo shvaćamo što će biti i s nama”, kazao je kardinal.


Naglasio je kako današnja svetkovina širi vidokruge naših pogleda te kako uvijek trebamo težiti onome što je u nebu.


Također je rekao kako nas svetkovina Velike Gospe dovodi do boljeg shvaćanja da su svako zaćeće i rođenje ljudskog bića dar majci, roditeljima i ljudskoj zajednici.


“Kao ljudima darovan nam je život i nikada neće prestati postojati. I smrt je samo put usmjeren prema nebu kojem predstoji uskrsnuće tijela. Sve to pomalo zastrto otajstvo i ispunjeno i ljudskim strahom, ali upravo zbog toga je Blažena Djevica Marija svakome od nas siguran znak nade, jer dok promatramo Mariju pomalo shvaćamo što će biti i s nama”, kazao je kardinal.


Istaknuo je kako je Marija živo vrelo nade te da se k njoj dolazi s puno pouzdanja, sigurni da će se za nas zagovarati kod Boga i kod svoga sina, kao i da upravo zato hodočastimo u svetište Majke Božje Bistričke.


“Ovdje se moli, ispovijeda, traži zagovor, zahvaljuje za uslišanje, ovdje se pomirujemo s Bogom i međusobno, ovdje se izvršavaju zavjeti, preporučuju vlastite potrebe i potrebe svojih najbližih, svoga naroda, domovine i svega svijeta, ovdje dolaze obitelji s djecom, ovdje zaručnici prikazuju svoju budućnost i mole blagoslov nebeski, ovamo hodočaste mladi i stariji, bolesni i nemoćni, ovdje darovanom nadom toliki započinju obnovu svoga života, slijedeći primjer i tražeći pomoć prve vjernice Marije”, kazao je Bozanić.


Dodaje kako je današnja svetkovina kao drugi Uskrs jer kao zalog pruža otajstvo uskrsnuća tijela, ali i da prosvetuje našu vjeru u uskrsnuće.


“Svetkovina uznesenja Blažene Djevice Marije potiče nas da njegujemo zdrav odnos prema i duši i tijelu, prema cijelom svojem biću, koje je predodređeno za slavno zajedništvo s Bogom”, naglasio je Bozanić.


Na euharistijskom slavlju također su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.


Danas je također i 50. obljetnica proglašenja Hrvatskog nacionalnog marjanskog svetišta Majke Božje Bistričke.