Ivo Žinić

Bivši HDZ-ov župan ipak od države dobiva kuću srpske obitelji iz Gline, dotad najam plaća 1 kunu

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

U pohodu na državne nekretnine HDZ-ovac nije uspio dobiti baš sve što je htio, ali jest jednu od najljepših kuća u GliniBivši sisačko-moslavački župan i bivši šef tamošnjeg županijskog HDZ-a, Ivo Žinić, ipak će od države dobiti kuću u Glini, koju je izgradila srpska obitelj Paspalj, a HDZ-ovcu je dodijeljena neposredno nakon Oluje, u kolovozu 1995. godine.


Kako javlja Jutarnji list, Žinić nije dobio baš sve državne nekretnine koje je htio, ali jednu je dobio, i to jednu od najljepših obiteljskih kuća u Glini, u Runjaninovoj 7.


Kuća je bila u vlasništvu glinske obitelji Paspalj koja je u Oluji izbjegla u Srbiju, a država je nekretninu otkupila krajem 1999.


Dobio kuću na trajno korištenje
Naime, 18. siječnja ove godine država je tu kuću dodijelila na trajno korištenje bivšem sisačko moslavačkom županu Ivi Žiniću čime je uklonjena i zadnja prepreka da podnese zahtjev da mu je država daruje.


Rješenje mu je dodijeljeno kao branitelju, objašnjavaju u Sisačko-moslavačkoj županiji, i to temeljem Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima. Utvrđeno je, kažu, da Žinić nema u vlasništvu ni jednu drugu nekretninu.


Na pitanje koliki će najam obitelj bivšeg župana sada plaćati te je li Žinić već podnio zahtjev da mu se kuća daruje, u Središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje su odgovorili da mjesečni najam za obiteljsku kuću na potpomogutom području iznosu jednu kunu, a zahtjev za darovanje još nisu dobili.


Godinama odbijao vratiti novac


Zahtjev za darovanje kuće u Glini u kojoj je živio od kolovoza 1995. Žinić je podnio još 2008. Od 1995. do podnošenja zahtjeva mjesečni mu je najam bio 100 kuna, a od podnošenja zahtjeva za darovanje prema zakonu nije morao plaćati ni taj skromni najam.


Kako je, dakle, moguće da mu je zahtjev riješen tek u siječnju ove godine? Zato što je godinama uporno odbijao vratiti novac koji je država uložila u obnovu njegove roditeljske kuće u Marinbrodu.


U drugoj polovici devedesetih dok je Žinić bio vodeći inženjer za poratnu obnovu Banije, država je Žinićevu ocu obnovila kuću i imanje u Marinbrodu.


Otac je dobio obnovu u puno većem opsegu nego što mu pripada jer je izjavio da će u obiteljskoj kući s njim živjeti i četveročlana obitelj njegova sina Ive.


Međutim, da bi ostvario pravo na darovanje bivše kuće Paspaljevih u Glini, država je od Ive Žinića tražila da državi vrati dio novca uložen u obnovu njegove trećine obiteljske kuće u Marinbrodu, ali je te zahtjeve ignorirao.


Na pitanje je li taj novac napokon vratio i o kojem iznosu je riječ, iz Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje su odgovorili da je vratio 90.980,05 kuna koliko je iznosio trošak obnove njegove trećine obiteljske kuće u Marinbrodu.


Kuću Paspaljevih u Glini u koju je Žinić uselio prvim danima nakon Oluje, država je od vlasnika otkupila za 291.000 kuna.


Bespravno koristio stan u Zagrebu


Žinić je također bespravno 26 godina koristio trosoban stan od 82 četvorna metra u Zagrebu koji je njegova obitelj dobila na korištenje tijekom rata.


Stan je njegova obitelj nastavila bespravno koristiti i nakon što su u kolovozu 1995. dobili na korištenje kuću u Glini.


U 2018. je Žinić podnio zahtjev za otkup toga stana temeljem Zakona o pravima branitelja, ali je u studenom prošle godine odbijen, nakon čega je sudskom odlukom iz toga stana deložiran, piše Jutarnji list.