ISTRAŽIVANJE N1 TELEVIZIJE

Bitka za Zagreb: Tomašević i dalje uvjerljivo vodi, Škoro i Klisović su sve dalje od 2. kruga

Foto N1

Foto N1

Borba za drugo mjesto i dalje je neizvjesna. Davor Filipović (13,4%), Vesna Škare Ožbolt (10,1%) odvojili su se od ostalih.Početne pozicije su zauzete, slijedi neizvjesna borba za drugu poziciju i još neizvjesnija za sastav gradske skupštine – ukazuje istraživanje koje je za Televiziju N1 provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 800 glasača Zagreba koji će sigurno ili vjerojatno izaći na lokalne izbore.


Tomislav Tomašević zadržava ulogu favorita. Prema istraživanju podržava ga gotovo isti postotak glasača kao i u ožujku (37,2% naspram 37,6%). Razmatra ga i gotovo trećina glasača koji još nisu sigurni za koga će glasati (6,4%). Glasači u Tomislavu Tomaševiću vide dobrog poznavatelja situacije u Zagrebu (19,2%), sposobnog provesti nužne promjene (18,5%) u načinu upravljanja gradom. Vjerodostojan je i u odnosu na druge kandidate, ističe se poštenjem 47,9%, neovisnošću (41%) i bliskošću ljudima (47,3%). Također, značajno manji postotak glasača smatra da je željan vlasti i neiskusan.


Borba za 2. mjesto


Borba za drugo mjesto i dalje je neizvjesna. Davor Filipović (13,4%), Vesna Škare Ožbolt (10,1%) odvojili su se od ostalih. Slijede Miroslav Škoro (7,7%), Joško Klisović (pad s 11,7% na 7,6%) i Jelena Pavičić Vukičević (6,5%). Zvonimir Troskot i dalje se drži na oko 5% (4,8%).
U odnosu na ožujak (10,7%), Davor Filipović pokazuje trend rasta na 13,4%. HDZ-ovog kandidata podržava najlojalnije biračko tijelo – 91,5% glasača sigurno će glasati za njega. HDZ privlači mali postotak ostalih stranaka pa Davor Filipović u kampanji mora računati na disciplinu i izlaznost vlastitih birača. Glasači ga općenito smatraju najmanje iskusnim od vodećih kandidata, ovisnim o HDZ-u i najmanje bliskim ljudima.


Vesna Škare Ožbolt (10,1%) zadržala je svoju poziciju među vlastitim biračima. Glasači smatraju da je najiskusniji kandidat, a neovisna pozicija osigurava joj vjerodostojnost. Stabilnost je čini snažnim izazivačem za drugi krug. No, za veći iskorak morat će se jasnije profilirati i aktivirati neodlučne glasače koji je razmatraju: istaknuti viziju grada, vrijednosti za koje se zalaže.


Miroslav Škoro četvrti je sa 7,7% (naspram 8,3% u ožujku). U odnosu na vodeće, razmatra ga najmanje neodlučnih birača (7,7%). Iako ga najviše birača doživljava kao ugodnog, staloženog sugovornika (26,4%), Miroslav Škoro morat će znatno snažnije aktivirati glasače MOST-a i HDZ-a. U odnosu na vodeće kandidate, značajno je „željniji“ vlasti  (41,5%), a najmanje se ističe i kao vođa.


Klisović bilježi pad podrške


Joško Klisović nakon pozitivne reakcije na kandidaturu, nije uspio zadržati entuzijazam biračkog tijela (pad s 11,7% na 7,6%). Pad je djelomično uzrokovala kandidatura Anke Mrak Taritaš, s kojom je SDP koalirao na prethodnim izborima. No, veći je problem da kandidat SDP-a zasad vodi pozitivnu kampanju kojom ne uspijeva vratiti gotovo trećinu glasača stranke koji u Tomislavu Tomaševiću vide vođu ljevice. Uz Davora Filipovića smatra se najmanje iskusnim kandidatom, ovisnim o stranci. Joško Klisović nije uspio vlastite prednosti – stručnost (10,1%), rad u interesu razvoja (11,1%) – nadograditi motivirajućom vizijom grada.