Američki predsjednik

Biden turski pokolj nad Armencima 1915. godine službeno priznao kao genocid

Hina

Joe Biden / Foto Reuters

Joe Biden / Foto Reuters

"Američki narod poštuje sve one Armence koji su poginuli u genocidu prije 106 godina", rekao je Biden u izjaviAmerički predsjednik Joe Biden u subotu je pokolj počinjen u doba Osmanskog Carstva nad Armencima 1915. službeno nazvao genocidom i ta povijesna deklaracija mogla bi razbjesniti Tursku i potencijalno dodatno naštetiti nestabilnom odnosu dvaju saveznika NATO-a.


Armenska dijaspora u Sjedinjenim Državama proslavit će simboličan potez američkog predsjednika u razdoblju u kojem se Ankara i Washington ne slažu u nizu političkih pitanja.


“Američki narod poštuje sve one Armence koji su poginuli u genocidu prije 106 godina”, rekao je Biden u izjavi.
“Armenijski imigranti su tijekom dugog niza godina obogatili Sjedinjene Države na nebrojene načine, ali nikada nisu zaboravili tragičnu povijest. (…) Poštujemo njihovu povijest. Vidimo tu bol. Potvrđujemo povijest. Ne činimo to zato da bismo nekoga krivili, već da se takvo što nikada ne ponovi “, izjavio je.


Zbog zabrinutosti za odnose s Turskom i intenzivnog lobiranja Ankare, američki Kongres i američki predsjednici desetljećima su se suzdržavali od priznavanja pokolja nad Armencima kao genocida te su pomno birali izraze za taj pokolj kako ne bi uvrijedili službenu Ankaru.


Turska prihvaća da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, međutim, osporava brojke i poriče da su ubojstva sustavno organizirana i da je riječ o genocidu.Armenija: Priznanje o genocidu je pitanje sigurnosti


Armenski premijer Nikol Pašinjan u subotu je pismom poručio američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je priznavanje genocida pitanje sigurnosti Armenije, osobito nakon prošlogodišnjih događaja kada je izbio rat u Nagorno Karabahu.


Biden je u subotu masakre i prisilnu deportaciju Armenaca u Osmanskom Carstvu 1915. godine nazvao genocidom.


“Armenci diljem svijeta entuzijastično su pozdravili priznanje o genocidu”, naveo je Pašinjan u pismu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.


U poruci na svom Facebooku Pašinjan je zahvalio američkom predsjedniku na “toj snažnoj mjeri prema pravdi i povijesnoj istini”, i na “neprocjenjivoj podršci potomcima žrtava armenskog genocida”.


Priznanje genocida je “ohrabrujući primjer za sve koji žele graditi pravedno i tolerantno međunarodno društvo”, dodao je armenski premijer, kako prenosi agencija France prese.Erdoganova osuda


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je upletanje treće strane u unutarnja pitanja Turske, a njegov šef diplomacije Mevlut Cavusoglu ocijenio je da Turska ne treba ni od koga primati nikakve lekciji o vlastitoj povijesti.


Više od dvadeset država u svijetu službeno je priznalo armenski genocid iz 1915., što ga je u vrijeme Prvog svjetskog rata počinilo tadašnje Osmansko carstvo.