Američki predsjednik

Biden prekorio “ekstremne republikance”, jer mu ne žele dati novac: Prijeti blokada njegove vlade

Hina

Reuters

Reuters

"Volio bih da mogu reći da je prijetnja demokraciji završila našom pobjedom 2020., ali nije. Naša je demokracija još uvijek na kocki, nemojte se zavaravati", rekao je BidenWASHINGTON – Američki predsjednik Joe Biden u subotu je ukorio “ekstremne republikance” rekavši da stranački zastupnici trebaju poduzeti hitne korake kako bi spriječili blokadu vlade prije krajnjeg roka 30. rujna, kada istječe fiskalna godina.


U svibnju je postignut dogovor između republikanaca u Kongresu i Bidenove administracije kojim bi se financirali bitni domaći i nacionalni sigurnosni prioriteti te unatoč tome smanjio proračunski deficit za trilijun dolara u sljedećih 10 godina, rekao je u subotu Biden.


“Sada mala skupina ekstremnih Republikanaca ne želi živjeti u skladu s dogovorom”, rekao je.
Blokada vlade naštetila bi prehrambenoj sigurnosti, istraživanjima raka i dječjim programima, rekao je Biden dodajući da je osiguravanje financiranja vlade jedna od temeljnih funkcija Kongresa.


“Vrijeme je da republikanci počnu raditi posao za koji ih je Amerika izabrala”, rekao je.


Biden je također svoju predsjedničku kampanju za 2024. protiv vjerojatnog republikanskog protukandidata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa također opisao kao borbu protiv političkog ekstremizma.


“Volio bih da mogu reći da je prijetnja demokraciji završila našom pobjedom 2020., ali nije. Naša je demokracija još uvijek na kocki, nemojte se zavaravati”, rekao je Biden.