Socijalne i ekološke mjere

Biden predstavio “povijesni plan” za gospodarstvo. Evo kako namjerava “transformirati naciju” i otvoriti “milijune radnih mjesta”

Hina

REUTERS

REUTERS

"To je okvir plana koji će stvoriti milijune radnih mjesta, utjecati na rast gospodarstva te ulagati u našu naciju i naše ljude", dodao je. WASHINGTON – Američki predsjednik Joe Biden rekao je danas da je Kongresu predstavio  “povijesni plan” koji se odnosi na milijarde dolara za socijalne i ekološke mjere, malo prije svog puta u Europu na samite G20 i COP26.


“Imamo okvir povijesnog gospodarskog plana”, izjavio je američki predsjednik iz Bijele kuće.


Ipak, nije rekao da se radi o formalnom sporazumu između dviju struja unutar svoje demokratske stranke.
“To je okvir plana koji će stvoriti milijune radnih mjesta, utjecati na rast gospodarstva te ulagati u našu naciju i naše ljude”, dodao je.


On je također naglasio da taj nacrt gospodarskog plana uključuje “najveće ulaganje ikada za suočavanje s klimatskom krizom”, mjere koje će, uz trošak od 550 milijarda dolara, omogućiti smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. godine od 50 do 52 posto u odnosu na razinu iz 2005. godine.


Joe Biden je predstavio taj plan kao rezultat dugih pregovora unutar struja u demokratskoj stranci i objasnio da “nitko nije dobio sve što je želio, pa ni ja”.


Iznos plana socijalnih i ekoloških mjera pod nazivom “Build Back Better” je prepolovljen u odnosu na njegove početne ambicije i iznosi 1750 milijarda dolara.


Novim planom, uz već potvrđen infrastrukturni plan, “doista ćemo transformirati našu naciju”, zaključio je Biden.